Avertismentul BNR pentru noul guvern

Data publicării:
BNR.jpgQWEQW

Economiştii şi Bănca Naţională aşteaptă prudenţă când vine vorba de măsurile pe care le va adopta viitorul Executiv. Deşi programul de Guvernare al PSD prevede reduceri importante de taxe şi impozite şi creşteri de salarii în mai multe domenii, economiştii spun că va fi nevoie de o construcţie atentă a bugetului pentru anul următor, pentru a nu aduce economiei mai multe efecte negative decât pozitive.

Bugetul care va fi adoptat de viitorul guvern va trebui să se încadreze, cu toate măsurile de creşteri de salarii şi scăderi de taxe, în deficitul de sub 3% agreat cu instituţiile internaţionale, atrag atenţia economiştii.

România este întro situaţie macroeconomică favorabilă, iar riscurile s-au diminuat, dar ele rămân semnificative”, a spus Liviu Voinea, vice-guvernator al Băncii Naţionale.

Mai mult, costul la care România se împrumută pe piețele financiare ar putea să crească în următoarele luni, apreciază analiștii Erste. Investitorii dau răgaz guvernanților să vină cu măsuri care să preîntâmpine creşterea deficitului bugetar.

„Dacă noul Executiv menține deficitul sub control anul viitor, atunci nevoile de finanțare vor fi cu mult mai mici decât cele din 2016, ceea ce ar trebui să limiteze creșterea randamentelor obligațiunilor. Fără măsuri de înăsprire fiscală, există un risc crescut ca deficitul să depășească ținta în anul următor”, precizează Erste.

„Problema nu se pune dacă sunt sau nu sunt bani. Banii sunt o chestiune relativă, au fost şi sunt întotdeuna”, a spus Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.

Potrivit programului de Guvernare al PSD, salariul minim brut ar urma să crească cu 200 de lei, de la 1.250 până la 1.450 de lei chiar din prima zi a anului viitor. Şi să ajungă la 1.750 lei în 2020. În timp ce salariul mediu brut va ajunge în acelaşi interval la 3.950 lei, mult peste nivelul actual de 2.800 lei.

„S-a ajuns la o competiţie europeană”, a adăugat Cristian Pârvan.

În plus, punctul de pensie va ajunge la 1.000 de lei, iar pensia minimă garantată va creşte la 520 de lei din 2017. Economiştii spun că astfel de măsuri nu pot veni însă fără ajustări.

„Fie reuşim să colectăm mai mulţi bani la buget, fie restructurăm masiv în alte zone în sectorul bugetar. Fie reuşim să creştem numărul de salariaţi în sectorul privat, care prin taxe şi impozite la buget să reuşească să suţină sectorul bugetar”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cei care vor forma noul guvern îşi propun şi ca ponderea contribuțiilor sociale plătite de salariați să scadă de la aproape 40%, cât reprezintă în prezent, la doar 35%.

„Întotdeauna măsurile fiscale au efecte bune asupra mediului de afaceri”, a spus Florin Jianu, preşedinte Consiliul National al IMM-urilor.

Reducerile de fiscalitate vor ajuta companiile, dar şi angajaţii să rămână cu mai mulţi bani în buzunare la final de lună. În acelaşi timp, înseamnă încasări mai mici la buget.

Program de guvernare al PSD

Salariul minim brut

2017: de la 1.250 lei la 1.450 lei

2020: la 1.750 lei

Salariul mediu brut

2017: de la 2.800 lei la 3.100 lei

2020: la 3.950 lei

Program de guvernare al PSD

- punctul de pensie va ajunge la 1.000 de lei

- pensia minimă garantată se va mări la 520 de lei

- reducerea CASS pentru pensionari la zero

- ponderea contribuțiilor sociale plătite de salariați: de la 40% la 35%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri