Bancherii micșorează avansul pentru creditele ipotecare

Data publicării:
credite

Alte bănci, BRD şi CEC, de exemplu, cer avans diferenţiat în funcţie de valoarea imobilului. În cazul în care creditul depăşeşte 250.000 de euro avansul minim cerut de bancă se va reduce până la 15 la sută.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casă a explodat pe fondul discuţiilor despre legea dării în plată. Fondurile alocate iniţial, de circa 1,6 miliarde de lei, s-au epuizat rapid. La începutul acestei luni, statul a alocat alte 500 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei s-au acordat deja, iar restul banilor abia ajung pentru dosarele în derulare.

Cererea pentru creditele Prima Casă a explodat anul acesta iar multe bănci au stabilit avansuri de peste 30% pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, declara în luna iunie Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare.

La începutul anului, unele bănci au mărit avansul până la 35%. Această condiţie putea deveni una generală, pe fondul unei directive europene, care obligă băncile din toată Europa să fie mai prudente când acordă împrumuturi. Asta înseamnă să aibă suficiente rezerve de bani pentru a nu mai avea nevoie de ajutorul statului în cazul unei eventuale crize financiare.

Avansurile cerute de bănci

BCR

25% - în cele mai mari oraşe

35% - avans standard

BRD

25% - pentru credite de peste 250.000 euro

35% - avans standard

CEC Bank

15% - pentru credite de peste 250.000 euro

30% - avans standard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri