Cum își pot deschide o afacere femeile în concediu maternal

Data publicării:
The UK Faces Budget Day As It Attempts to Recover From The Economic Crisis
LIVERPOOL, UNITED KINGDOM - MARCH 23: A group of mothers feed their children in Sefton Park, on the day that Britain's Chancellor George Osbourne delivers his annual budget on March 23, 2011 in Liverpool, United Kingdom. The Chancellor will implement further measures to tackle the United Kingdom's deficit when he presents the budget to Parliament. The UK Consumer Prices Index (CPI) annual rate of inflation has risen to 4.4%, the highest since October 2008, increasing pressure on the Bank of England to raise interest rates and slow inflation. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Femeile aflate în concediu de creștere a copilului sunt ajutate să deschidă afaceri pe cont propriu. Cel mai mare câştig este timpul petrecut cu familia, spun acestea la unison. Şi, când tragi linie, salariul bun, maşina de serviciu sau bonusurile de performanţă nu valorează mai mult decât momentele petrecute cu cei mici. 

Annemarie are trei copii. A lucrat aproape 20 de ani ca asistent social, iar când a venit pe lume fetiţa ei, Lara, şi-a dorit mai mult timp pentru familie. La început a fost ca un pariu. Apoi şi-a dat seama că a tras lozul câştigător. 

„Din prima indemnizaţie mi-am luat o bormaşină de dat găuri în perete şi una de lemn, primele mele scule adevărate şi am început să susţin ateliere de meşterit. Dragostea mea dintâi e tâmplăria”, a povestit Annemarie Abraham.

În timp, Annemarie a ajuns să facă obiecte hand made: perne, rame foto, jocuri de tip leggo, ceasuri și semne de carte. Organizează şi petreceri animate pentru cei mici, iar gemenii ei o ajută. Ea le dă timp, iar ei energie şi idei ca mica lor afacere să se facă mare.

Băieţii mei..ce să zică, le place foarte mult ca animăm şi copilaşii la petreceri. Ei sunt încântaţi că pot veni cu mine şi avem mai mult timp împreună. Împreună facem o echipă foarte bună. Datorită faptului că îi pot lua la job-ul meu, da, este mai mult timp şi e şi un timp de calitate”, a explicat femeia.

Iuliana Barbu a renunțat să mai fie profesoară de limba română, după 15 ani la catedră. Pentru că și-a dorit să petreacă mai mult timp cu cei doi copii ai săi și pentru că este pasionată de fotografie și-a deschis un studio. 

„Cel mai mare beneficiu a fost timpul pe care-l pot petrece cu copiii mei, faptul că sunt propriul meu stăpân şi atunci îmi pot gestiona timpul aşa cum consider eu de cuviinţă. În momentul în care au apărut copiii s-au simplificat lucrurile şi am pus accent pe priorităţi. 15 ani am fost la catedră. Randamentul maxim la catedră l-am dat înainte să apară copiii. După care am spus că ei au mai mare nevoie de mine şi atunci le-am oferit mai mult timp. Nu am regrete la momentul acesta că am renunţat la postul de titular pentru că voi reveni sub forma celui care predă cursuri de foto. Nu mă voi desprinde de actul didactic dar o voi face în felul meu, fără să fiu îngrădită de lucruri care nu îmi fac plăcere.”, a spus Iuliana Barbu.

Mamele singure sau cele care vor să plece din companii şi să înceapă o afacere pe cont propriu beneficiază gratuit de cursuri de management, marketing, negocieri şi vânzări. Apoi primesc consultanţă şi mentorat din partea unor oameni de afaceri ca ulterior, micile lor business-uri să fie promovate.

„Eu am spus mereu că toţi marii antreprenori au o perioadă sabatică şi pentru noi, mamele, e concediul de creştere a copilului. Majoritatea se îndepărtează de profesie pentru a se dedica copilului şi atunci redescoperă despre sine abilităţi pe care le-au uitat şi pe fondul dorinţei de a petrece timp cu copilul se naşte și dorinţa de a deveni antreprenor E un trend, de mai bine de cinci ani. Sunt mai multe femei care părăsesc fostul loc de muncă devenind independente financiar prin propria afacere”, a precizat Dana Lupșa.

Proaspetele mămici sunt ajutate şi de faptul că, în acest moment, concediul de maternitate este de doi ani şi primesc 85 % din veniturile pe care le obţineau înainte de a intra în prenatal. Dar să nu credeţi că totul merge ca pe roate, de la început.

„Singura chestie e că e pe cont propriu. Nu mai ai salariu lunar. Acum eu trebuie să pun în aplicare ce gândesc şi să găsesc finanţare. E o responsabilitate, dar îmi place flexibilitatea”, a precizat Annemarie.

„Programările le fac în funcţie de disponibilitate şi le ofer copiilor mai multă disponibilitate. Le ofer copiilor mei mai mult timp şi calmul şi starea mea actuală nu se cumpară cu nimic”, a adăugat Iulia Barbu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri