Cum scot românii profit din turismul din Ungaria

Data publicării:
ungaria

Cel mai mare complex balnear din Ungaria e la doar 70 de kilometri de Oradea. Românii ajung acolo nu doar ca turişti - mulţi şi-au deschis afaceri în zonă. Unii dintre ei au cumpărat case în staţiune şi le-au transformat în pensiuni.

Eva Palvölgyi locuiește în Hajduszoboszlo, un orășel cu doar 24.000 de locuitori, de peste 25 de ani. Are un hotel cu 11 camere care poate găzdui până la 29 de persoane. A văzut, încă din anii `90, oportunitatea de afaceri într-un oraș plin de turiști români.

Eva Palvölgyi - proprietara unui hotel: „Fiind din Oradea, m-am gândit că a început să pornească turismul din România foarte tare în Ungaria, mai ales în stațiunea noastră Hajduszoboszlo. Tot timpul anului vin românii.”

Turist din Brașov: „Au fost niște prieteni aici și ne-au recomandat. Și românii se simt ca acasă. Dau de niște oameni foarte ospitalieri.”

În aceeași stațiune l-am găsit și pe Jozsef Kovacs, un român plecat din Cluj Napoca în 1990, pe când avea doar 16 ani. Este șef de restaurant într-un hotel de patru stele și, după 22 de ani de muncă în Ungaria, știe ce îi lipsește României pentru a deveni la fel de atrăgătoare pentru turiști.

Joszef Kovacs - șef de restaurant în Hajduszoboszlo: „România e foarte frumoasă țară. Ungaria nu are frumusețile acestea, Ungaria are personalul hotelului, restaurantelor, un persoanal foarte amabil, deci asta lipsește în România până acum, cred eu. Compensează frumusețea României amabilitatea noastră.”

Complexul balnear de aici are 30 de hectare, este cel mai mare din Ungaria şi atrage, anual, şi mii de români. Anul acesta, guvernul maghiar a alocat aproape zece milioane de euro pentru modernizarea complexului.

Turist din Baia Mare: „Oamenii sunt super. Și mentalitatea față de noi... e altceva.”

Eniko Levay - referent turism în Primăria Hajduszoboszlo: „Complexul balnear are tot ceea ce trebuie să întâmpine un turist, de la băile termale, la ștrand, la Aqua Palace, până la aquapark, locul de adrenalină pentru tineri.”

Tot mai mulți români își deschid hoteluri și terase în Hajduszoboszlo. Unii vin să muncească, alții își cumpără case de vacanță. Până și în primărie, cea care se ocupă de promovarea stațiunii este o sătmăreancă stabilită în stațiune de aproape 30 de ani.

Csillo Somogyi - studentă din Oradea: „Stau aici și dau informații turiștilor care vin.”

Eniko Levay - referent turism în Primăria Hajduszoboszlo: „Foarte mulți care au venit ca turiști au îndrăgit atât de mult stațiunea, încât și-au cumpărat case private pentru weekend. Peste 100 de case sunt cumpărate de români.”

O noapte de cazare într-o pensiune din Hajduszoboszlo costă între 120 şi 270 de lei, iar un bilet de intrare la aquapark începe de la 35 de lei și poate urca până la 170 de lei, preț în care este inclus și accesul la spa, sală de fitness și restaurant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri