Explozie a prețurilor chiriilor. Orașul cu cea mai mare creștere

Data publicării:
chirii

Toamna se numără bobocii. Dar, până atunci, se numără banii pentru chirii. În oraşele centre universitare, chiriile au crescut deja chiar dacă studenţii încă nu au început anul universitar, arată un studiu al unui portal de imobiliare. Cea mai mare creştere a chiriilor este în Cluj, în timp ce în Capitală acestea par să se menţină aproape la fel ca anul trecut.

Cel mai scump oraş pentru studenţi este Clujul. Aici, o garsonieră se închiriază, în medie, cu 250 de euro/lună. Avansul este considerabil dacă ne gândim că anul trecut, preţul mediu era de 220 de euro.

Student: Sunt foarte scumpe, adică raportat la salariile pe care le ai, e foarte greu.

Salariu mediu în Cluj-Napoca este de 545 de euro pe lună. Dacă facem un calcul, costul unei chirii într-un apartament aici reprezintă 78% din veniturile lunare. Adică oamenii dau pe chirie mai mult de jumătate din banii pe care îi câştigă.

O explicaţie pentru preţurile mari poate fi migrarea românilor către această zonă.

Alexandru Dragoste, analist imobiliar: Clujul a devenit un pol de atracţie pentru mulţi dintre tineri. Calitatea vieţii s-a îmbunătăţit în ultimii ani, salariile au crescut, sunt tot mai multe companii IT care îşi deschid sediul la Cluj.

Un alt oraş unde au explodat preţurile chiriilor este Iaşi.

Diana Amihaesei, agent imobiliar: Dacă anul trecut, în 2017, acest apartament cu 3 camere, mobilat și utilat era 330 de euro, anul acesta va ajunge undeva la 400 de euro.

Garsonieriele se închiriază acum cu 200 de euro, în timp ce anul trecut, un student ar fi putut să închirieze aceeaşi locuinţă cu doar 150 de euro. Şi chiriile pentru apartamantele cu 2 camere au crescut cu câteva zeci de euro şi au ajuns acum la aproximativ 300.

Student: Destul de scumpișoare, părerea mea. Au crescut prețurile chiar și pentru apartamentele, garsonierele care au condiții destul de mizere.

Student: Am niște prieteni și am văzut că stăteau cu 220 și acum cu 280. Și e cam același cartier.

Dintre oraşele universitare, Bucureştiul este singurul unde chiriile nu au explodat.

În Bucureşti, o garsonieră se închiriază, în medie, cu 240 de euro. Observăm o creştere de 5 procente faţă de anul trecut. Apartamentele cu 2 camere se închiriază, în schimb, cu 350 euro. Vedem o creştere cu 30 de euro faţă de preţul din 2017. În schimb, locuinţele cu 3 camere şi-au menţinut valoarea şi se închiriază cu 400 de euro anul acesta.

Specialiştii spun că piaţa imobiliară din Capitală este mai stabilă decât în Cluj şi asta pentru că Bucureştiul a cunoscut deja perioada de dezvoltare alertă.

Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar: Sunt proprietari care exclusiv îşi închiriază proprietăţile studenţilor pentru că nu fac neapărat amenajări în locuinţe, aşteaptă pe perioada verii pentru a încasa un preţ mai mare.

La fel de mult au crescut şi chiriile din Timişoara sau Craiova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri