Fonduri europene restituite de bună voie

Data publicării:
cladire

După ce a obţinut o finanţare europeană de 1,2 milioane de euro şi a construit un centru pentru copiii devaforizaţi, Consiliul Local al comunei Dumbrăviţa a decis să dea banii înapoi din bugetul local. Asta după ce aleşii au realizat că nu pot respecta clauzele finanţării, adică aducerea în centru a peste 200 de copii defavorizaţi.

Autorităţile au inaugurat centrul în decembrie anul trecut. Copiii ar fi trebuit aduşi până la finalul lunii iunie 2016, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Caterina Ledrer, reporter Digi24: „Acest centru ar fi trebuit să găzduiască 216 copii cu dizabilităţi şi 45 de angajaţi. Autorităţile din Dumbrăviţa nu au reuşit să populeze centrul, aşa că au decis să-i schimbe destinaţia şi să-l transforme în grădiniţă, lucru ilegal fiind vorba de fonduri europene, care acum trebuie returnate. ”

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a aflat despre situaţie şi a început demersurile pentru rezilierea contractului de finanţare.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest: „Acolo au apărut alte activităţi faţă de cele din proiect, activităţi cu specific didactic. Au fost mutate câteva grupe ale şcolii primare. N-am mai avut un astfel de caz.”

Pentru a nu fi acuzaţi de deturnare de fonduri europene, consilierii locali din Dumbrăviţa, în frunte cu primarul, au adoptat o hotărâre prin care de bună voie returnează din bugetul local banii veniţi de la Uniunea Europeană. Este vorba de 1,2 milioane de euro.

Iulian Abălaru, consilier local Dumbrăviţa: „Când s-a luat hotărârea de a se accesa fondurile europene, ei s-au gândit, respectiv consilierii şi primarul, s-au gândit că am putea să o folosim ca pe o grădiniţă. Este o chestie ilegală. Singura posibilitate, negăsind acei copii şi neavantajându-ne, a fost să dăm acea hotărâre de consiliu, să restituim banii şi să ne folosim de clădire în interesul comunităţii. ”

Caterina Ledrer, reporter Digi24: „Am încercat să luăm legătura cu primarul comunei Dumbrăviţa, dar acesta nu se află în instituţie şi nici telefonic nu a putut fi contactat.”

Localnicii sunt revoltaţi de situaţie. Ei spun că banii ar fi putut rezolva multe probleme ale comunei.

Păi, de exemplu, o stradă nu are canalizare.”

***

„Nu mi se pare normal, dacă au luat trebuia să ducă lucrurile la bun sfârşit.”

Odată restituită finanţarea europeană, clădirea va rămâne în patrimoniul comunei şi va putea fi transformată în grădiniţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri