Muncitorii români devin prea scumpi pentru firmele străine

Data publicării:
Muncitori angajati GettyImages august 2015
Foto: Gulliver/GettyImages

Muncitorii români devin prea scumpi pentru firmele străine, avertizează Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Nu mai suntem cea mai ieftină piaţă de forţă de muncă. Lucrul ăsta trebuie să ne spună ceva şi să ne regândim toată strategia pentru viitor”, a declarat Ionuț Mișa.

Declarația vine după ce o statistică europeană a arătat că, în ultimii 12 ani, salariile au crescut de trei ori în România, dar eficienţa muncii doar de două ori.

Indicele de productivitate a muncii, dat de raportul dintre producţie şi timpul efectiv lucrat, a crescut de la 34,7 în 2004, la 59,4 în 2015. Media UE este însă 100.

În aceeaşi perioadă, salariul mediu s-a triplat şi a ajuns la 460 de euro. Chiar dacă raportul dintre eficienţa muncii şi salarii îi deranjează pe patroni, angajaţii români sunt printre cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană.

Productivitatea muncii în România

2004 - 34,7

2015 - 59,4

Salariul mediu în 2016

Germania - 2.225 euro

UE - 1.508 euro

România - 463 euro

Am fost folosiți ca o piață de consum, s-a pus accent doar pe consum și, din punctul meu de vedere, nu a fost cea mai bună abordare. Consumul trebuie dublat de investiții, trebuie sprijinit de producție, trebuie completat cu mai multe măsuri economice”, a arătat Ionuț Mișa.

Citiţi şi:  În România, productivitatea nu a ţinut pasul cu majorările salariale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri