O afacere tot mai profitabilă. Case cumpărate pentru a fi închiriate

Data publicării:
chei apartament shutterstock_394504153
Foto: Shutterstock

Tot mai mulţi români îşi investesc banii în apartamente în centrul marilor oraşe. Nu pentru a locui în ele, ci pentru a le închiria. Câştigul e garantat, arată studiile, banii se recuperează în 10 ani.

Ciprian are 36 de ani şi este proprietarul a două apartamente cu două camere într-un cartier din sud-estul Capitalei. Se pregăteşte să-l cumpere pe al treilea.

„Cel mai important pentru mine a fost parcul natural Văcăreşti, pe atunci încă nu era parc natural oficial, dar promitea să devina o zonă frumoasă, este cea mai verde zonă a Bucureştiului. În afară de asta, exista parcul Tineretului, parcul Carol, toate sunt aproape, cred că o să ajute foarte mult la creşterea valorii apartamentului”, explică tânărul.

Cele mai vânate sunt apartamentele de la etajele superioare. Priveliştea Bucureştiului de sus majorează chiria cu 100 de euro.

Din est ne mutăm în vestul capitalei, o zonă în plină dezvoltare.

„În zona Grozăveşti şi în zona aceasta de Vest încep să fie tot mai multe clădiri de birouri, datorită infrastructurii bune, metrou şi pasajul Basarab, iar apartamentele noi au un preţ bun comparativ cu cele din zonele centrale, iar cele mai bune randamente sunt aici, vorbim de randamente de 7,5% pe an”, spune Andreea Comșa, reprezentanta unei agenții imobiliare.

Costul pe metru pătrat pentru un apartament de două camere este de 1.170 de euro, sub media pieţei. Dezvoltatorii au amenajat locuri de parcare, iar staţia de metrou Grozăveşti este la doi paşi. Chiriaşii sunt asiguraţi - mai mulţi dezvoltatori ridică birouri unde vor lucra mii de angajaţi.

Din Capitală, mergem pe litoral, următorul punct-cheie pe harta investitorilor.

„Un apartament care costă 78 de mii de euro plus TVA are un randament de 10 sau 10,5%, pentru că are un venit mediu lunar net, un profit, de 660 euro pe lună, aceasta este media pe an. Sigur că în iarnă avem venituri 0, iar în vară vorbim de peste o mie de euro pe lună”, explică Andreea Comșa.

Unii români combină afacerile cu distracţia. O doamnă a investit 3.000 de euro într-un apartament pe litoral. Este unul coproprietarii locuinţei şi poate sta toată luna august la mare cu familia.

„E distracție, da. Sunt la piscina toată ziua, sunt multe activităţi, nu se plictesc niciodată şi noi părinţii putem să mai respiram, să ne bronzăm”, explică ea.

Citiți și: Cum se face o investiție bună la mare

În cele mai mari șapte oraşe din ţară, dezvoltatorii imobiliari au, în diferite etape de construcţie, 1.400 de ansambluri rezidenţiale, potrivit site-urilor de anunţuri.

Atenție, însă, piaţa imobiliară nu este nici pe departe atât de transparentă pe cât îşi imaginează cei care îşi caută o casă. Ce anume influenţează preţurile în acest domeniu, de ce vor românii să fie proprietari şi nu chiriaşi a încercat să afle Sergiu Voicu, de la Adrian Vascu, consultant în domeniul evaluării proprietăţilor imobiliare.

Urmăriți mai jos discuția pe această temă: 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri