Pe ce s-au dus banii Companiei Naționale de Investiții

Data publicării:
camin cultural cotesti vrancea

Două miliarde de lei a cheltuit Compania Naţională de Investiţii pe aşa-numite construcţii pentru satisfacerea nevoilor materiale şi spirituale ale comunităţilor locale. Când tragem linie, constatăm că banii s-au dus către stadionul din Craiova, 66 de săli de sport, 11 bazine de înot, 20 de sisteme de canalizare, un patinoar şi... 228 de cămine culturale. Asta în timp ce cazinoul din Constanţa va fi o ruină şi-n acestă vară, iar din cele patru stadioane ce ar trebui să găzduiască meciuri în Campionatul European de Fotbal din 2020, doar trei au şanse să fie gata la timp.

În Cotești, județul Vrancea, căminul cultural este cea mai frumoasă clădire din comună. Totodată, e şi cea în care localnicii intră cel mai rar. Iată ce spun ei:

„Foarte bun, reamenajat, dar neutilizat”.

„Căminu-i bun! (La ce este folosit?) Deocamdată la nimic!”

„Foarte frumos ! (Este folosit?) Nu prea am idee, la ce să vă spun!”

Căminul cultural din comuna Cotești a fost reabilitat și modernizat în anul 2016 cu 1,3 milioane de lei, bani de la CNI. De atunci clădirea stă închisă cu lunile și este folosită doar pentru serbările școlare și alte câteva evenimente ale comunei.

Localnicii spun că le-ar fi fost mai de folos un sistem de canalizare.

În localitatea Cîrlogani din Olt, oamenii sunt ceva mai mulţumiţi de investiţia în căminul cultural.

Luiza Paraschivu, jurnalist Digi24: Acesta este căminul cultural din comuna Cîrlogani. A fost reabilitat în perioada 2014-2016 cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. Peste un milion de lei au fost cheltuiţi pentru reabilitarea lui.

„Chiar dacă a costat, s-a meritat. Tineretul la noi se bucură acum, organizează nunţi, botezuri. Făceau la curţi, la corturi şi nu...nu era bine deloc”, spune o localnică.
„Este frumos, este... tot felul de minunăţii acolo. E o bunătate de cămin”, spune o alta.

Ionel Văduva - primarul comunei Cîrlogani: Finanţarea la CNI era pentru reabilitare căminelor culturale . Mi-am propus, mi-a venit ideea, în 3 zile am făcut proiectul , le-am depus , am fost eligibili şi...rapid a mers. Copiii şi-au desfăşurat toate serbările aici, şi iarna, şi vara, vin şi fac antrenamente de jocuri căluşarii şi fetele de la ansamblul de dansuri populare”.

În capătul celalalt al ţării, un simbol al Constanţei, Cazinoul, încă aşteaptă să fie salvat. Ar avea nevoie de 38 de milioane de lei pentru a-şi recăpăta strălucirea de altădată. Este pe lista de obiective pe care CNI vrea să le finanţeze în perioada 2018-2019, alături de stadioanele Dinamo, Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf, ce ar trebui să fie gata la timp pentru Campionatul European de Fotbal din 2020. Autorităţile au recunoscut deja că stadionul Dinamo nu va fi gata la timp.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri