Pot fi recuperați banii datornicilor la stat? Explicațiile experților și planurile ANAF

Data actualizării: Data publicării:
anaf inspectori langa masini - foto facebook anaf - 06 08 2015

Un exemplu de firmă care acumulează restanţe la buget an de an este Oana Management, o firmă cu un singur angajat din judeţul Buzău, care a ajuns la datorii de 455 de milioane de lei.

„Sediul social al unuia dintre cei mai mari datornici la stat, Oana Management SRL, se află într-un grajd”, relatează Miruna Mihailovici, reporter Digi24.

La numărul de telefon care apare la Registrul Comerţului nu răspunde nimeni.

„Mare lucru nu ştiu despre această firmă, deoarece nu avem date oficiale. Camera de Comerţ nu ne transmite nouă date”, spune Sorin Munteanu, primarul din Poşta Câlnău.

„Oana... Există nu numai un caz, sunt mai multe, din păcate, şi prin Direcţia Generală Antifraudă şi nu numai noi deja lucrăm la mecanisme prin care să detectăm din timp reţelele de companii care au ca scop fraudarea statului şi reţelele de evaziune fiscală”, spune Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

Recuperarea datoriilor de la aceste firme devine aproape imposibilă, chiar şi dacă sunt executate silit.

„Posibilitatea ca o societate fantomă să plătească taxe şi impozite la buget este foarte redusă, aproape egală cu zero. O societate fantomă creează documente de cheltuieli sau achiziţii fictive”, explică Adrian Benţa, specialist fiscal.

La categoria firme mari, European Food, controlată de Ioan Micula, apare la ANAF cu o datorie de aproape 401 milioane de lei. Suma este contestată de patron.

„Acea sumă ne-o datorează nouă statul, nu noi lor”, spune Ioan Micula.

Pe lista datornicilor apar cinci mari lanţuri de magazine - Metro, Auchan, Carrefour, Selgros şi Mega Image, cu datorii de 160 de milioane de lei, dar sunt contestate în mare parte. Oficialii Metro şi Auchan spun că datoriile sunt sancţiuni aplicate de Consiliul Concurenţei anul trecut, care au fost deja contestate.

Lista datornicilor cuprinde şi bănci falimentare, de la e puţin probabil ca statul să mai recupereze ceva. Este vorba despre Banca Turco-Română, Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Română de Scont şi despre Banca Renaşterea Creditului Românesc.

Oficialii ANAF nu au precizat şi ce sume au fost recuperate de la datornici de-a lungul timpului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri