Primele măsuri de amploare luate de cele mai mari bănci din România, în urma taxei pe lăcomie

Data publicării:
grafic economie economic scadere shutterstock_351882113
FOTO: Shutterstock

Semnal de alarmă tras de oficialii celor mai mari bănci din România, după introducerea taxei pe lăcomie. Au oprit investiţiile planificate pentru acest an şi vor restrânge creditarea companiilor din economie. Efectul va fi în lanţ - vor avea de suferit şi firmele care ar fi prestat diferite servicii pentru sectorul bancar.

Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, preşedinte executiv Alpha Bank: „Este o ordonanţă care din păcate cheama criza, are aproape această valenţă de dans al ploii, chemăm criza printr-o astfel de OUG”.

Pentru a face faţă noii taxe, marile băncile fac deja primii paşi: taie din costuri.

Omer Tetik, director executiv Banca Transilvania: „Banca Transivania avea în plan renovarea a peste 200 de agenţii, pentru beneficiul clienţilor noştri, pentru confortul angajaţilor noştri. Am oprit. Asta înseamnă zeci de firme de construcţii locale, din Brăila, Baia Mare, Suceava, nu vor primi contractele astea”.

Sergiu Manea, preşedintele BCR: „Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum.”

Sunt efecte care nu au fost incluse în pierderea de peste 4 miliarde de lei, pe care o va suporta industria bancară în 2019 şi în 2020, din cauza taxei pe lăcomie, potrivit calculelor BNR.

Bancherii nu exclud înăsprirea condiţiilor de creditare - adică împrumuturi mai scumpe şi acces mai dificil pentru întreprinderile mici.

Omer Tetik, director executiv la Banca Transilvania: „O să fim mult mai atenţi cu cine vom lucra de acum. Dacă în ultimii 3 ani am dat 55.000 de credite imm-urilor din România, dacă taxa la nivelul ăsta va rămâne probabil cifra în următorii 3 ani va fi sub 1000”.

Taxa pe lăcomie se calculează trimestrial şi se aplică asupra activelor băncii, dacă nivelul ROBOR depăşeşte 2%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri