Profit record pentru băncile din România. Cea mai profitabilă bancă

Data publicării:
banca

Băncile din România au, după primele 9 luni ale anului, un profit de aproape 5,9 miliarde de lei. Suma o depăşeşte pe cea din 2017, un an-record pentru domeniul bancar. Şi va face din 2018 un an greu de depăşit.

Profitul sistemului bancar din România a crescut, după 9 luni, cu 42%. Prin comparaţie, profitul net pe tot anul trecut al băncilor a fost de 5,56 de miliarde de lei. Câştigurile au fost rezultatul dobânzilor în creştere. Dobânda medie la creditele în sold a crescut cu 1,8 puncte procentuale faţă de primele 9 luni ale lui 2017 - la 7,2%.

Cea mai profitabilă a fost Banca Transilvania, cu un rezultat net la 9 luni,  de 1,24 de miliarde de lei. Însă nivelul a fost ridicat şi de preluarea Bancpost. Pe locul al doilea se află BRD, cu un profit net după 3 trimestre de 1,14 miliarde de lei. Podiumul este completat de BCR, cu un profit net de peste 1 miliard de lei.

Practic primele trei entităţi din sistem au generat 58% din câştigul total, ceea ce arată o mare concentrare.

Dobânzile au crescut, costurile de împrumut au devenit mai mari, însă, în paralel, băncile au ţinut randamentele la depozite jos. Şi acest lucru s-a văzut în marjele bancherilor . Apetitul persoanelor, dar şi al companiilor pentru împrumuturi a fost în creştere. Şi băncile au profitat din plin. Randamentul activelor bancare a fost de 1.76%, unul dintre cele mai bune niveluri din uniune.

Bonificaţiile la depozite au fost în medie de aproape 1,5%, pe când costul mediu al creditării a fost peste şapte.

Însă tot acest context favorabil se cam termină. Lichiditatea este vizibil restrânsă, băncile au plasat sume uriaşe în titluri de stat şi în căutare de bani încep de acum să ridice dobânzile la depozite. Entităţile mai mici chiar vin cu randamente de 3%.

În plus restricţiile la creditare care vor intra în vigoare de la începutul anului viitor vor pune presiune şi pe costurile creditului. Băncile vor trăi mai mult din stocul de credite şi vor fi forţate să se îndrepte şi către împrumuturi către activitatea economică, nu doar către populaţie.

România are încă un grad mic de intermediere financiară, de circa 29% duin produsul intern brut. Însă statistică este puţin înșelătoare. Procnetul este mic deoarece marile grupuri se finanţează din străinătate, direct de la bănci sau prin intermediul grupurilor mamă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri