Șeful Comisiei de Prognoză nu a știut să explice de ce să fie suspendate contribuțiile la Pilonul II de pensii

Data actualizării: Data publicării:
ion ghizdeanu crop_agerpres_6225348

Președintele Comisiei de Strategie și Prognoză nu a știut să explice de ce e nevoie să fie făcute modificări la Pilonul II de pensii, așa cum dorește să facă guvernul PSD-ALDE. Într-o intervenție telefonică la Digi24, Ion Ghizdeanu a dat răspunsuri precipitate. Întrebat care ar beneficiile suspendării contribuţiilor pentru pensiile private, deși este „un sistem performant”, el răspuns: „Mă scuzați, dar nu pot să vă spun”.

Tot mai mulţi oficiali guvernamentali dezmint informaţiile privind suspendarea contribuţiilor la pensia administrată privat, planificată pentru a doua parte a acestui an. Ei spun că era doar o variantă în lucru, publicată din greşeală de un angajat de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Citește și ”Dragnea, mesaj disperat pentru Trump”

În direct la Digi24, Ion Ghizdeanu, președintele acestei instituții, a spus că acest scenariu a fost inclus într-un proiect al Guvernului, de către un angajat din subordinea sa, din „greșeală”.

Conform procedurii, Guvernul solicită de la tot felul de instituții dacă are propuneri de acte. Ne asumăm că noi am transmis această propunere cu toate 20, sau 15 acte, 10 acte care sunt acolo și din eroare s-a introdus și această propunere care nu exista decât la nivelul de analiză internă”, a subliniat el.

În ceea ce privește măsura „contribuțiile CAS sunt încasate integral la buget”, el a afirmat că „este întreaga coloană legată de priectul de lege privind pilonul II”, care ar fi fost inclus din greșeală.

Tot punctul 9 (...) Este greșeală materială”, a întărit Ghizdeanu.

În continuare, deși această propunere este doar o variantă de lucru, întrebat la ce ar ajuta, președintele CNSP a dat un răspuns evaziv: „Varianta de lucru este legată de beneficiari și de modalitatea legată de beneficiari, pentru că sustenabilitatea înseamnă deficit, dacă există”.

Dar, oricum, pilonul II nu are astfel de probleme pentru că este un sistem performant”, a întărit el.

Întrebat care ar fi beneficiile ca românii să nu mai contribuie la pensiile private, chiar și ca ipoteză de lucru, Ion Ghizdeanu a răspus: „Dacă nu am avut-o în calcul... Mă scuzați, dar nu pot să vă răspund. În principiu, eu de când sunt discut pe cifre și pe calcule. Probleme principală este despre un număr cât mai mare de beneficiari...”

El a mai spus că economia României merge „foarte bine”, însă nu a știut să răspundă la întrebările privind propunerile de modificări repetate la pilonul de pensii private.

„Nu știu de unde sunt aceste probleme”, a răspuns el.

În plus, el a contrazis chiar documente oficiale ale Guvernului și a spus că „nu au scăzut (contribuțiile, n.r.), din contră, au crescut”.

„Nu mă întrebați pe mine... că e problemă de finanțe”, s-a apărat Ghizdeanu.

Totodată, directorul CNSP a spus că, în cazul angajatului care a făcut această „eroare materială” urmează de acum să fie stabilite sancțiunile. „Comisia de disciplină își va face treaba”, a asigurat el.

Citiți și

Vice ALDE despre proiectul privind Pilonul II de pensii: „Noi oricum am fi împotrivă”

Cristian Seidler (USR), apel către PSD: Dacă aveți o problemă cu deficitul la pilonul 1, tăiați pensiile speciale

Pilonul II de pensii. Senator PNL amenință cu plângeri penale

Reacția lui Cioloș în scandalul privind Pilonul II: „Iresponsabililor, nu mai cheltuiţi ce nu aveţi”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri