Turcia se apropie vertiginos de o criză valutară

Data publicării:
lire turcesti ochelari shutterstock_1096325975
Foto: Shutterstock

Turcia se apropie vertiginos de o criză valutară: lira este în cădere liberă. Moneda naţională a Turciei a suferit cea mai abruptă devalorizare din ultimii aproape 10 ani.

Analiştii sunt de părere că decidenţii politicii monetare din Turcia trebuie să acţioneze acum, dar e puţin probabil să se întâmple. Banca centrală ţine încă dobânzile jos şi există suspiciunea că instituţia acţionează la comandă politică, motiv pentru care investitorii şi-au pierdut încrederea. Turcia se confruntă cu ieșiri masive de capitaluri, care fac ravagii.

Lira a fost împinsă şi mai jos şi de anunţul preşedintelui Recep Taiyp Erdogan, care spunea recent că, dacă va câştiga alegerile de luna viitoare, de pe 24 iunie, se va implica activ în politica monetară a ţării. Dar se pare că o face deja.

Dobânda-cheie a Turciei este, în acest moment, la 13,5% şi cel mai probabil, va rămâne acolo până la alegeri, după care ar putea fi dusă chiar mai jos. În tot acest timp, inflaţia a urcat la 11%. Analiştii susţin că decidenţii politici de la Ankara refuză să recunoască evidența și s-ar putea să eșueze.  Dar din perspectiva străinului, este cea mai bună perioadă pentru a merge în Turcia atunci când moneda e slabă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri