BIZIDAY. Care este cel mai bun credit: de consum clasic sau cu ipotecă?

Data publicării:
euro bancnota bani 500 GettyImages-689578-1

În momentul de faţă, cel mai bun credit de nevoi personale are o dobânda anuală sub 8%. Dobânda se aplică pentru echivalentul a 5.000 de euro şi trebuie dat înapoi în termen de cinci ani. Sunt bani pe care majoritatea românilor îi iau în mare parte pentru a-şi renova locuinţele.

Firmele de specialitate susţin că 5.000 de euro ajung pentru renovarea unui apartament cu două camere, dacă se ia în calcul şi izolarea termică, atunci factura pentru renovare creşte cu încă o mie de euro.

Prin urmare, când 5.000 de euro nu sunt de ajuns pentru toate lucrările şi, eventual, şi pentru electrocasnice noi, există varianta creditului de nevoi personale cu ipotecă. Dobânzile sunt într-adevăr mai mici decât în cazul creditul de consum clasic, însă doar pentru faptul că un client are un bun de ipotecat. Asta înseamnă că, în caz de neplată, banca poate trece la procedura de executare silită. E drept că în momentul de faţă, clienţii au de partea lor legea dării în plată, însă este puţin probabil ca pentru un credit de 10.000 de euro, clientul să fie dispus să dea băncii o proprietate care valoarează de cinci ori mai mult.

Diferenţa dintre dobânda pentru un credit de consum clasic şi unul cu ipotecă este de doar două procente, prin urmare, diferenţa de rată între cele două este de cel mult zece euro.

Un credit de nevoi personale cu ipotecă îi poate ajuta însă pe cei care au venituri mult peste medie şi care, pentru un împrumut de 50.000 de euro pentru cinci ani, îşi permit o rată lunară de o mie de euro.

Băncile nu sunt singurele care îi pot împrumuta pe români. Anul trecut, au fost mai mulţi cei care au cerut bani instituţiilor financiare nebancare şi, potrivit unui studiu al celor de la Gfk făcut pentru Viva Credit, 15% dintre cei care au acces la internet au cerut în ultimul an un credit la rapid. Un sfert dintre ei au avut nevoie de bani pentru cheltuieli care au ţinut de locuinţă.

În 2015, IFN urile au dat cu împrumut credite de consum în valoare de 2,6 miliarde de lei, cifră cu 13% mai mare decât cea împrumutată în 2014.

În acelaşi timp, datele BNR arată că românii au luat cu 20% mai multe credite, deşi aici intră şi cele ipotecare, multe prin programul Prima Casă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri