Chiria, mai scumpă decât rata

Data publicării:
East Village Opens In The Olympic Park
LONDON, ENGLAND - MARCH 05: A general view inside an apartment at the newly transformed 'East Village' near the Olympic Stadium on March 5, 2014 in London, England. The former athletes' accommodation for the London 2012 Olympics is starting to be occupied by new owners. The East Village development will eventually contain over 2000 apartments for rent, set in around 1,800m2 of landscaped private courtyards. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Dacă a lua o casă pe credit înseamnă câteodată s-o plăteşti şi de două ori, statul în chirie e chiar mai scump de atât, potrivit Business Club.

Costul mediu al chiriilor este cu 10-20% mai mare decât rata medie la un apartament luat printr-un credit Prima Casă pe 30 de ani.

O analiză a platformei de imobiliare Storia arată că, în medie, chiriaşul român dă o treime din salariu pentru a închiria o garsonieră şi o cincime dacă o cumpără prin Prima Casă.

La apartamentele cu două camere, chiria medie e aproape jumătate din salariul mediu pe economie, sensibil mai mare decât rata medie la o astfel de locuinţă.

Sunt diferenţe care de la o lună la alta se tot acumulează şi pot ajunge să pună presiune destul de mare pe bugetul chiriaşului.

Pentru un apartament cu trei camere, spre exemplu, angajatul plătit cu salariul mediu pe economie plăteşte chirie de 64% din tot ce câştigă, comparativ cu 46% cât ar da pe rată.

Totuşi un credit pe 30 de ani nu dă libertatea pe care o dă chiria şi până la plata ratelor mai e şi plata avansului.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri