De ce a fost schimbată Mariana Gheorghe de la conducerea Petrom?

Data actualizării: Data publicării:
Mariana Gheorghe director general al OMV Petrom agerpres 7641875

Schimbare la vârful celei mai mari companii din România. Şeful OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a renuntat la mandat, după mai bine de 10 ani la conducerea companiei. Decizia a fost aprobată marți de Consiliul de supraveghere al Petrom.

Mariana Gheorghe va fi înlocuită de un director al unei companii petroliere internaționale. Este vorba de Christina Verchere, actualul președinte al diviziei asiatice a companiei British Petroleum.

Noul director va prelua funcția până pe 21 mai 2018 şi va ocupa portofoliul până pe data de 16 aprilie 2019, atunci când urma să se termine mandatul Marianei Gheorghe.

Schimbarea vine într-un moment critic al investițiilor companiei în România: exploatarea rezervelor din Marea Neagră și transportul lor prin conducta BRUA finanțată de Comisia Europeană.

În acest context, schimbarea Marianei Gheorghe, directorul român care a stat la conducerea companiei timp de 12 ani, ar putea avea şi o miză geostrategică. Atât Rusia, cât şi America sunt direct interesate de rezervele din Marea Neagră, iar schimbarea Marianei Gheorghe ar putea schimba soarta acestor exploatări.

Coincidenţă sau nu, şeful OMV a discutat azi cu premierul Mihai Tudose și cu președintele Klaus Iohannis și a anunțat o „creștere a gradului de internaționalizare a Petrom”.

În luna noiembrie au fost lansate atacuri foarte dure la adresa Marianei Gheorghe și a companiei Petrom de către comisia parlamentară de anchetă a ANRE, deși comisia a fost înființată pentru activitatea ANRE, nu a companiei Petroliere.

Mariana Gheorghe este prima femeie director general la Petrom și femeia din România care a deținut cel mai mult șefia unei companii de asemenea mărime.  A fost numită la conducerea companiei în iunie 2006, la doar 2 ani după privatizarea Petrom.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri