De ce munca de acasă nu are succes în România

Data actualizării: Data publicării:
birou

Cum multe companii îşi găsesc cu greu specialiştii de care au nevoie, angajaţii din România îşi permit tot mai des să ceară beneficii rar întâlnite în anii trecuţi. Program flexibil de lucru şi chiar să muncească de acasă. Nu înseamnă însă că le şi primesc. Angajatorii români sunt printre cei mai puţin flexibili din Europa. Într-un sondaj Ipsos, 7 din 10 angajaţi au spus că trebuie să fie neapărat la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu. Nici în Occident, munca de acasă nu e o soluţie pentru foarte mulţi angajaţi, iar economiştii spun că nu va fi nici în viitor.

Internetul rapid, tehnologia cloud și modelele de business de tipul Uber indică spre un viitor al muncii flexibile. Transformarea însă ar putea să nu fie atât de drastică.

O eră a lucrului de acasă e exclusă de economiștii de la Centrul pentru Dezvoltare Echitabilă din Washington și asta pentru că angajatorii îmbrățișează ideea doar dacă angajatul acceptă un salariu mai mic, iar angajatul nu ar sacrifica prea mulți bani pentru acest avantaj. În medie ar accepta o tăiere a salariului de 8% pentru a putea munci de acasă. Alte aranjamente sunt și mai greu de acceptat.

Pentru majoritatea angajaților, posibilitatea de a comprima cinci zile de lucru în patru sau de a alege ore de muncă flexibile nu e deloc tentantă dacă implică tăieri de salariu.

Mai mult, în sectoarele cu cea mai mare creștere, banii primiți sunt direct proporționali cu orele muncite. E cazul asistentelor medicale și al lucrătorilor din retail unde modelul muncii în ture nu dă semne că va fi depășit, dar e și cazul avocaților, de pildă, care trebuie să fie mereu la dispoziția clienților pentru a avea succes.

Dacă angajații se gândesc la munca de acasa când vorbesc de flexibilitate, companiile au o cu totul altă definiție. Pentru cele mai multe, „flexibilitate" înseamnă că îi permit angajatului să lipsească de la birou câteva ore în cazul unei urgențe. Un sondaj printre 3.000 de companii americane arată că 60% dintre ele au declarat că îi permit angajatului să muncească de la distanță, însă doar 20% acceptă munca de acasă full time. Deși este tehnic posibil ca angajații să-și facă treaba fără să vină la birou, angajatorii sunt reticenți. Le e teamă că oamenii vor fi mai puțin productivi și că nu vor mai comunica la fel de bine între ei. Sunt însă studii care arată contrariul. Angajații pot fi mai fericiți și mai eficienți. Mai mult, nu mai pierd timpul pe drum spre birou și deci pot munci mai mult. Totuși nu e o soluție pentru toți angajații și în niciun caz pentru toate slujbele.

În viitor economiștii sunt de părere că se va ajunge la soluții hibrid, croite după nevoile fiecărei meserii în parte. Printre farmaciștii din America de pildă, se observă că reducerea orelor de lucru nu generează reducerea proporțională a salariului. E și cazul It-iștilor, însă totul depinde de proiectul la care lucrează.

Nici în ultimii ani transformarea pieței muncii n-a fost în alb și negru. Oamenii n-au ajuns să muncească în număr mare de acasă, ci de regulă s-a ajuns la soluția de mijloc. 38% dintre americani pot lucra de acasă o zi pe saptămână, arată PricewaterhouseCoopers. Nu e soluția ideală pentru cei mai mulți însă ponderea e de patru ori mai mare decât era în urmă cu două decenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri