Bugetele de afaceri, blocate de alegerile parlamentare

Data publicării:
calcule

Companiile din România nu ştiu cum îşi vor construi bugetul pentru anul viitor. În condiţiile modificărilor de taxe şi impozite anunţate pentru începutul lui 2017, soluţiile sunt să îşi facă bugetele doar pe câteva luni, nu pe tot anul. Şefii de companii atrag atenţia că asta va duce la mai puţine investiţii străine.

Potrivit Codului Fiscal, de anul viitor vor fi eliminate supraacciza la carburanţi şi taxa pe stâlp iar TVA va scădea la 19%. Antreprenorii se tem însă că decizia ar putea fi amânată. Pe fondul acestei incertitudini fiscale, companiile private aproape că nu pot să construiască bugetul pentru un an întreg.

Alexandru Covrig, directorul general al unei companii de distribuţie: „Atâta timp cât nu are un proprietar sau un bancher căruia trebuie să îi dea o predicţie foarte strânsă, atunci se poate lucra făcând proiecţii, cel mai adesea, pe un trimestru, să zicem.”

Mihai Rotaru, directorul unei companii IT: „Problema schimbării fiscalizării poate să ne afecteze fluxul banilor, plăţile online, decontările offline, probleme cu case de marcat, cu bon fiscal.”

Reducerea unor taxe ar putea aduce măsuri fiscale noi, se tem oamenii de afaceri. În aceste condiţii, antreprenorii micilor firme, care au avut creşteri spectaculoase ale cifrei de afaceri anul acesta, cu până la 250%, nu mai sunt aşa optimişti în privinţa câştigurilor.

Ciprian Stancu, directorul unei firme din industria alimentară: „Nu va fi atât de mare pentru că plecăm de la o bază mult crescută, dar cu siguranţă discutăm de o creştere de peste 50% şi anul viitor.”

Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului iau în calcul că după alegerile parlamentare, de luna viitoare, strategia economică poate fi înlocuită în totalitate.

Claudiu Vranceanu, secretar de stat Ministerul Economiei: „Viitoarea conducere să dialogheze cu cei din Guvern, care sunt acum, şi să nu se şteargă datele şi proiectele care sunt acum.”

Companiile spun că pot lua în calcul şi o scădere a veniturilor cu 15% atunci când construiesc bugetul pentru 2017, pentru a se pune la adăpost de problemele ce pot apărea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri