Cel mai prost an din ultimul deceniu pentru companiile aeriene

Data actualizării: Data publicării:
aeroport-2

Protestele angajaților din aviație, Brexitul și terorismul le-au oferit companiilor aeriene șoc după șoc. Numai săptămâna trecută două destinații majore de vacanță, Nisa și Turcia, au devenit brusc, periculoase. Asta după ce anul trecut Europa a fost ținta a 211 atacuri teroriste, cu 40% mai multe față de acum doi ani.

Lufthansa, cu multe curse Europa-Asia, spune că zborurile sale lungi s-ar rărit semnificativ - turiștii care vin de la mare distanță sunt primii care anulează zborurile când la destinația de vacanță apar ciocniri violente.

Lufthansa și-a anunțat acționarii că profitul va avea de suferit, iar EasyJet, cel mai mare operator britanic, anunță că nici nu-și poate face estimarea de profit fiindcă după Brexit incertitudinile sunt prea mari.

„E greu de explicat în acest caz impactul direct al referendumului, mai ales din cauza grijilor legate de posibilitatea de a continua să facă afaceri în Europa la fel ca și până acum”, spune Ken Odeluga, analist piețe City Index.

Vestea Brexitului i-a luat prin surprindere și acum sunt prinși în necunoscute legislative. Acțiunile EasyJet și ale companiei ce deține British Airways au plonjat mai bine de 30 de procente în urma referendumului - votul urma să ieftinească lira și să scumpească vacanțele britanicilor în zona euro. Pe viitor există riscul ca unele rute să dispară.

În ultimele 12 luni însă toate companiile mari din Europa au pierdut pe bursă cam un sfert din capitalizare.

Cu un cocktail de probleme, operatorii apelează la promoții chiar în vârful sezonului estival, când în trecut făceau ușor banii. Directorul EasyJet a explicat pentru „The Wall Street Journal” că a trebuit să taie prețul biletelor în iunie și iulie, ceea ce nu a mai făcut niciodată până acum.

Atacuri tot mai dese în Europa

2015 - 211

2014 - 201

2013 - 152

(sursa: Europol)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri