Cheltuieli nelegale de un milion de euro la Complexul Energetic Oltenia, după o sentinţă definitivă ignorată 5 ani

Data actualizării: Data publicării:
complexul energetic oltenia facebook ceo oltenia 18 07 2015
Foto: Complexul Energetic Oltenia/ Facebook

Prejudiciu de un milion de euro la Complexul Energetic Oltenia. Este constatarea Curţii de Conturi care a verificat activitatea companiei din Gorj. Cheltuielile pe care controlorii le-au găsit nelegale vizează plata unor penalităţi pentru mai multe persoane rămase pe drumuri în urma alunecărilor de teren. Compania a fost obligată printr-o decizie judecătorească să reconstruiască locuinţele, dar juriştii şi conducerea de la acea vreme au ignorat sentinţa, aşa că oamenii au primit apoi mai mulţi bani în instanţă de la CE Oltenia.

134 de case au fost îngropate în pământ în doar câteva minute. Se întâmpla în 2013. Pământul a luat-o atunci la vale în satul Seciurile şi a distrus totul în cale. Oricât de bine s-ar repara casele, zidurile tot crapă din nou.

Diana Speretoiu, jurnalist Digi24: Într-o singură noapte, peste 100 de familii au rămas sub cerul liber. Locuinţele lor au fost, pur şi simplu, înghiţite în pământ. Aproape tot satul a fost distrus. La 13 ani distanţă, peisajul este, în continuare, ca după bombardamente.

O localnică spune că a reparat pe banii ei cât a putut pentru a nu i se prăbuşi casa.

Costinelia Stoica, localnică: Dacă ar veni cineva din familia mea, de acolo, de la Moldova, şi să vadă, ar zice că sunt în Irak...

38 dintre sinistraţi s-au constituit într-o asociaţie şi au dat în judecată Complexul Energetic Oltenia. Au dovedit în faţa judecătorilor că excavările miniere le-au distrus casele. Instanţa le-a dat dreptate şi, în 2013, a stabilit ca producătorul de energie să le construiască oamenilor case într-o zonă sigură. Abia anul trecut, s-a turnat temelia pentru primele locuinţe.

Ion Dinu, localnic: Au tras de timp. Au gândit că poate cumva nu ne fac nimica şi ne lasă aşa.

Pentru că nu beneficiază de locuinţe, sinistraţii au acţionat în instanţă compania să ceară penalităţi de întârziere. Celor 11 milioane de lei destinate despăgubirilor s-au adăugat încă aproape 5 milioane de lei, majorări pentru că nu s-a respectat decizia judecătorilor. Curtea de Conturi consideră această ultimă plată nelegală. Arătată cu degetul este fosta conducere a companiei care nu a luat în calcul sentinţa.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia: Ştiu câteva cazuri care au primit penalităţi la penalităţi. Complexul Oltenia a considerat că, odată ce a plătit penalităţile, poate să mai întârzie cu reconstrucţia caselor.

Constantin Creţan, reprezentant CE Oltenia: Toţi factorii vinovaţi ar trebui să plătească. De ce să suporte minerii şi energeticienii prostiile şi abuzurile de conducere ale unor oameni incompetenţi

Măsura trasată de Curtea de Conturi a fost ca administraţia Complexului Energetic Oltenia să identifice vinovaţii de producerea prejudiciului şi să ia măsuri împotriva acestora pentru a recupera banii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri