Comisia Europeană lansează o anchetă împotriva Ikea

Data publicării:
Ikea Opens New Store In Berlin
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 13: An Ikea employee watches customers shopping during a store opening at the 4th Ikea chain store in Berlin Lichtenberg on December 13, 2010 in Berlin, Germany. Ikea, a Swedish furniture and household goods company now has 46th chain stores in Germany, including the newly opened one in Berlin Lichtenberg, which is the biggest one in Germany. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Grupul suedez Ikea, cel mai mare retailer mondial de mobilier şi decoraţiuni, a intrat în vizorul oficialilor europeni.

Comisia Europeană va deschide o investigație împotriva Ikea, pentru a descoperi dacă producătorul de mobilier a evitat plata unor taxe de aproape 1 miliard de euro prin acorduri fiscale convenite cu autoritățile olandeze, informează Financial Times.

Mai exact, Ikea este suspectată că ar fi creat două grupuri separate, în cadrul unei reţele de companii cu sediul în Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein, prin intermediul cărora a mutat bani şi profituri pentru a beneficia de anumite facilităţi fiscale preferenţiale, în perioada 2009-2014. Şi nu ar fi prima companie în această situaţie. Din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de astfel de acorduri încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. Printre cei vizaţi au fost şi companii precum Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon, de la care statele membre au recuperat taxe în valoare de milioane de euro în urma investigaţiei declanşată de Comisia Europenă.

Lucia Caudet, purtător de cuvânt CE: „Avem îngrijorări că două prevederi fiscale din 2006 şi 2011 ar fi oferit Ikea posibilitatea de a plăţi taxe mai mici şi astfel ar fi avut parte de un tratament preferenţial, ceea ce a dus la un avantaj necompetitiv faţă de alte companii care se supun tot legislaţiei olandeze. Dacă această ipoteză este confirmată, atunci avem un ajutor de stat ilegal.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri