Companiile aeriene low-cost se extind în România

Data publicării:
aeroportul international cluj napoca_fb

Asaltate de clienţi, companiile aeriene low-cost se extind în România. Wizz Air şi-a inaugurat la Sibiu cea de-a şaptea bază aerienă de țara noastră. Compania Ryanair urmează să deschidă o bază aeriană la Timişoara, după ce deja a pornit operaţiunile la Craiova. De asemenea, compania Blue Air urmează şi ea trendul și a deschis baze pe mai multe aeroporturi din ţară. 

Lipsa drumurilor de mare viteza, orele multe petrecute în tren, i-au determinat pe români să aleagă tot mai des călătoriile cu avionul. Un factor foarte important în alegerea avionului ca mijloc de transport principal a fost și ieftinirea biletelor de avion, ieftinire bazată pe concurența tot mai mare dintre companiile low cost.

Numărul de pasageri de pe aeroporturile din țară au depășit previziunile autorităților. De asemenea, și viteza cu care companiile aeriene au început să își extindă operațiunile în România a surprins. 

Wizz Air, una dintre companiile low cost, şi-a inaugurat la Sibiu cea de-a şaptea bază aerienă din România.Noua bază aeriană ar putea aduce aeroportului încasări de aproape 2.5 milioane de euro, bani încasați de la cei 300.000 de pasageri câți estimează compania aeriană low cost că va avea.

Fiecare pasager care aterizează în aeroport aduce un venit care ar pleca de la 7-8 euro, să zicem, în medie”, a spus directorul Aeroportului Internațional Sibiu, Marius Gârdea.

Baza operațională de la Sibiu înseamnă, practic, că o aeronavă rămâne permanent pe aeroport, plătind și taxele de parcare aferente.

Wizz Air are mai multe baze aeriene în România. La Cluj, compania operează încă din 2008 și a ajuns să aibă zboruri către 28 de destinații.

Aceasta nu este însă singura companie care se extinde în România. Blue Air își va deschide o bază aeriană în Cluj din această toamnă. 

„Compania aeriană Blue Air va avea o aeronavă bazată pe aeroportul Cluj din luna octombrie. Asta înseamna șapte destinații care sunt deja în vânzare pe piața. De asemenea, continuăm negocierile cu alți operatori aerieni”,a spus directorul comercial al Blue Air, Gabriela Zanc.

Traficul de pe aeroportul din Cluj-Napoca s-a dublat din 2009 până acum, ajungând astăzi la 1.8 milioane de pasageri pe an.

De asemenea, trafic în creștere raportează și aeroportul din Timișoara.

„De exemplu, în luna iulie 2016 am atins un număr, o cifră istorică aproape 102.000 de pasageri, comparativ cu 2015 unde au fost 90.000 și 2008 când am avut 25.000. Sunt locate ca și bază de zbor două companii, WizzAir cu o aeronavă și Ryanair va fi de la 1 septembrie cu o aeronavă”, a spus directorul Aeroportului Internațional din Timișoara, Dan Idolu.

De la Timișoara se zboară acum spre Londra, Munchen și Roma, dar și în alte mari orașe europene.

Marea Britanie, Italia dar și Spania sunt de asemenea destinații în care pot ajunge direct și locuitorii Olteniei. Autorităţile au investit peste 25 milioane de euro în ultimii ani în dezvoltarea aeroportului pentru a-i mări capacitatea de operare.

„Aeroportul Craiova nu a avut trafic timp de 14 ani de zile și comparabil cu cei nouă ani când s-au reluat zborurile, noi am plecat de la 254 de pasageri pe an și anul acesta vom închide probabil undeva în jur a 210.000 - 250 000 de pasageri. Am certitudinea că 2017 se va duce undeva în jurul cifrei de de 300.000”, a spus directorul Aeroportului din Craiova, Mircea Dumitru.

Pe Aeroportul din Iași operează patru companii aeriene, iar trei dintre ele au baze operaționale. Asta a dus la creșterea numărului curselor externe, de la una singură cât era în 2012 până la 16 în prezent.

„Baza operaţională înseamnă practic fundaţia afacerii companiei respective pentru că acestea au venit la Iaşi tocmai pentru a investi pe termen lung, dorind să deservească o categorie diversă de pasageri şi găsind aici şi potențial important de dezvoltare”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Aeroportului Internațional Iași, Elena Troia.

De asemenea, și la Bacău aeroportul începe să aibă tot mai mulți pasageri.  Aeroportul din Bacău este funcţional din 2003, timp în care a fost tranzitat de peste 2,6 milioane de pasageri.

„Din octombrie 2006 de atunci au început primele zboruri câte patru zboruri pe săptămâna și pas cu pas în prezent am ajuns la aproape 40 de zboruri pe săptămână”, a spus directorul tehnic al aeroportului din Bacău, Lucian Sion.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri