Efectele „Revoluției Fiscale”: 91% dintre firme vor concedia angajați

Data actualizării: Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087
Firmele care angajează şomeri sau tineri absolvenţi vor primi o subvenţie de 2.250 lei pe lună pentru fiecare persoană. Foto: Shutterstock

Revoluţia fiscală schimbă faţa economiei. Trei sferturi dintre firme au majorat salariile brute pentru a compensa trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi nu au mai aşteptat rezoluţia din Parlament. În schimb, creşterea artificială a lefurilor minime va duce la disponibilizări, avertizează patronii. Acelaşi studiu arată că 91% dintre firme vor concedia între 1 şi 5 salariaţi.

„Revoluţia Fiscală” a însemnat mai multă birocraţie şi bani în plus pentru majoritatea companiilor.

Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Peste 58 la sută dintre firme spun că au avut dificultăţi la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Dar două din trei firme au mărit salariile brute pentru ca angajaţii să primească la final de lună aceleaşi salarii nete. 13 la sută dintre patroni au acordat bonusuri şi prime. Şi 12% dintre firme au compensat doar parţial trecerea contribuţiilor.

Un studiu făcut de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii arată că majorările repetate ale salariului minim i-a obligat pe patroni să regândească strategia de business. Bugetele mărite din cauza lefurilor îi vor sili pe jumătate dintre oamenii de afaceri chestionaţi să treacă la concedieri cu efecte în lanţ.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: Când există instabilitate şi măsuri care nu sunt înţelese şi apreciate şi nu sunt adecvate, atunci economia la negru creşte mereu.

Alte vrafuri de hârtii trebuie să completeze contabilii şi ca să rezolve problema celor care au primit mai puţin bani la concediul medical din cauza legii greşite. Guvernul este nevoit să dea o Ordonanţă, ca să revină la cum erau lucrurile înainte să le schimbe.

Mihaela Mitroi, consultant fiscal: Urmează să apară o nouă ordonanţă prin care se va repune sistemul din 2017 respectiv contribuţia la un salariu mediu brut.

În fine, ajungem la controversatul Formular 600, al cărui termen de depunere a fost prelungit. Doar ca să fie înglobat într-o singură declaraţie fiscală. Documentul unic trebuia să apară de ani de zile, dar statul nu poate moderniza sistemul informatic al Fiscului pentru că infrastructura este în stare critică.

Daniel Tudor, vicepreşedinte ANAF: Sperăm să nu fie doar o declaraţie, ci să fie un formular inteligent, sigur nu ştiu dacă vom reuşi tehnic.

Ionuţ Simion, directorul regional al unei firme de consultanţă: Ar trebui să vedem cum arată acest formular unic. Aşa am crezut şi când am vorbit de noua legislaţie privind contribuţiile. Ar trebui să simplifice viaţa contribuabililor.

Din contră, însă, modificările au creat haos. 68 la sută dintre patroni spun că statul a cerut de la angajaţii lor part-time contribuţii sociale mai mari decât salariul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri