Efectele strategiei pe care Carrefour a aplicat-o în România

Data publicării:
Chinese Urged To Boycott French Goods After Torch Relay Protest In France
România a devenit a cincea mare piață europeană pentru rețeaua de magazine Carrefour. FOTO: Getty Images

România a devenit a cincea mare piață europeană pentru rețeaua de magazine Carrefour. Vânzările retailerului francez pe piața locală au sărit de 1,6 miliarde de euro în primele 9 luni din acest an.

Este o creștere de aproape 5 procente comparativ cu anul trecut. Astfel, România depășește pentru prima dată Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune și o țară cu o populație de două ori mai mare decât a României. Aici vânzările Carrefour au avansat cu doar 1,4%, sub 1,5 miliarde de euro.

Interesant este că România a reușit să devanseze Polonia, în condițiile în care la noi în țară sunt de trei ori mai puține magazine Carrefour decât cele care activează pe piața poloneză, iar salariul din România este în medie de aproximativ două ori mai mic decât cel din Polonia.

Spre deosebire de România însă, pe piaţa poloneză s-a pariat puternic pe proximitate, decât pe supermarketuri.

Pe piața magazinelor alimentare din Polonia, concurența este mult mai mare decât în România, iar Carrefour nu se numără printre primii trei jucători. Astfel că mutarea vine în contextul în care liderul pieţei poloneze, lanţul local Biedronka, are aproape 3.000 de magazine mici cu afaceri de peste 11 miliarde de euro. Mai exact, cât tot comerţul modern local.

În România însă, grupul francez Carrefour este al doilea cel mai puternic retailer local după gigantul german Kaufland, cu o rețea de peste 300 de magazine. Se pare că planul strategic al retailerului francez, anunțat la începutul anului, dă roade.

La nivel global, Carrefour a obținut vânzări de aproape 63 de miliarde de euro anul acesta, în urcare cu 1,1%. Potrivit planului de reorganizare, Carrefour urmărește până în 2022 reducerea costurilor şi a numărului de locuri de muncă, majorarea investiţiilor în comerțul online şi încheierea unui parteneriat în China, în ideea de a stimula profitul şi veniturile, astfel încât să poată concura cu gigantul online Amazon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri