Imagini dezolante. Ultima mină de aur din Hunedoara, în ruină

Data publicării:
ruina

Odinioară, la propriu, mine de aur, fostele exploatări subterane din județul Hunedoara sunt astăzi o ruină. Ultima mină de aur din zona Brad s-a închis în 2006 şi de atunci clădirile au încăput pe mâna hoților de fier vechi. Au lăsat în urmă un dezastru, iar locul prin care România scotea bogăţia din adâncuri e astăzi complet inundat.

Închisă încă din 2006, mina din Gura Barza e astăzi o ruină.

Florin Cazacu, primar Brad: Au apărut hoții de fier vechi, au distrus clădirile, totul a fost lăsat în paragină, este o imagine dezolantă.

Vremurile în care din galeriile minei ieşeau tone de aur pur sunt doar o amintire tristă pentru locuitorii din zonă, cei mai mulţi foşti mineri.

Localnic: Or fost foarte multe clădiri, foarte multe, foarte multe clădiri care s-or spart, și unde o fost cantina de bolțari, și aia s-o distrus. Acum îi moarte curată... acum care mai are un pic de pensie mai trăiește până mai vine pensia, și când nu mai vine...

Localnic: Era o atmosferă mai plăcută, mai sigură, mai grea munca, dar oamenii se străduiau.

Şi el fost miner la Gura Barza, actualul primar al municipiului Brad crede că politica închiderii exploatărilor aurifere a fost una dintre marile greșeli de după 1990.

Florin Cazacu, primar Brad: Imediat după ce a fost închis mineritul, prețul la principalele metale, la aur, la cupru, a crescut, și culmea, ar fi fost rentabile astăzi. Imaginați-vă ce lipsă de viziune au avut guvernanții la vremea respectivă.

Muzeul aurului din oraş, unic în Europa, e astăzi singura dovadă că la Brad, vreme de sute de ani, oamenii au trăit de pe urma bogăţiilor scoase la suprafaţă din adâncul Munţilor Metaliferi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri