Noi reguli pentru IMM-uri la contractele cu statul

Data publicării:
euro

Micile afaceri ar putea să aibă din nou acces mai uşor la contractele pe bani publici. Luna trecută, IMM-urile au rămas fără facilitatea care le permitea să depună înaintea licitaţiilor publice o garanţie la jumătatea celei depuse de companiile mari.

Acum însă, potrivit Profit.ro, guvernul lucrează la un proiect de hotărâre care va înjumătăţi garanţia de participare de la 2% din valoarea contractului la 1% pentru toate companiile mici sau mari înscrise la licitaţiile de până la 25 de milioane de euro.

Precedentele facilităţi pentru IMM-uri au fost eliminate de Guvern pe motiv că erau discriminatorii şi puteau atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Executivul a mai spus că oricum noua legislaţie a achiziţiilor publice le permite IMM-urilor să aibă acces la bani publici.

Contractele organizate de stat sunt oferite pe loturi, astfel încât să aibă şi firmele mai mici şanse la câştigarea lor. În plus, marile companii care au câştigat contracte publice pot subcontracta mai uşor firme mici.

Chiar şi aşa, Guvernul a fost criticat pentru decizia de a elimina luna trecută facilităţile pentru IMM-uri.

Pe lângă garanţia de participare, afacerile mici şi mijlocii beneficiau şi de o garanţie de bună execuţie mai mică precum şi de criterii mai permisive în ceea ce priveşte cifra de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri