Rezervele companiilor de stat ar putea merge la buget

Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop getty

Guvernul a mai găsit un plasture pentru gaura de la buget. Se coace o lege care să oblige companiile de stat să cedeze nu doar grosul profiturilor pe care le fac, ci şi rezervele constituite în anii trecuţi. Şi aşa se fac banii de salarii. Companiile de stat, însă, rămân fără bani de investiţii şi marele risc e ca inclusiv cele profitabile astăzi să nu mai aibă de unde vira ceva la buget pe viitor, se arată într-un comentariu al emisiunii „Business Club” de la Digi24.

Rezervele companiilor de stat ar putea fi golite. Ministerul de Finanţe vine cu un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar obliga companiile din subordinea statului să vireze la buget sume adunate în rezerve. Sunt banii nedistribuiţi acţionarilor în anii anteriori tocmai pentru a avea asigurat un flux de capital sau pentru investiţii. Măsura e justificată prin faptul că aceste companii nu se folosesc de banii din rezerve, astfel că li s-ar putea găsi o utilitate.

„Este adevărat că unele au lichidităţi destul de mari, destul de puţine la număr, dar cele mai multe au nevoie masivă de investiţii. În condiţiile în care bugetul le văduveşte de aceste resurse vor avea bani şi mai puţini de investiţii în perioada următoare”, arată Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Romgaz are rezerve de trei miliarde de lei, iar Transgaz de 1,2 miliarde. Şi totuşi, banii ar putea fi prea puţini pentru acoperirea nevoilor de investiţii.

Autorităţile estimau în 2014 că în următorii 20 de ani în sectorul energetic vor trebui investite o sută de miliarde de euro. Iar la unele companii, chiar dacă momentan sunt profitabile, lipsa investiţiilor este deja stringentă.

Nevoile lor trec în subsidiar în contextul în care veniturile la buget pe primele două luni ale anului au fost cu 1,4% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar atât FMI, cât şi Comisia Europeană estimează că în 2017 deficitul bugetar al României va depăşi puternic limita de 3% din PIB, impusă ţărilor membre UE.

Pentru a acoperi golurile de finanţare, Guvernul vrea şi să păstreze o taxă care trebuia să dispară la 1 aprilie. Un proiect de ordonanţă de urgenţă caută să ţină în picioare taxa de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea preţurilor la gaze. Asta în ciuda faptului că la 1 aprilie piaţa se liberalizează, iar taxa aplicata companiilor din domeniu nu se mai justifică.

Strategia Guvernului este de a lua tot ce se poate, pe toate căile.

La începutul acestui an, Guvernul Grideanu a decis să crească sumele pe care companiile de stat trebuie să le vireze la buget la cel puţin 90% din profit. Acestora le mai rămân practic doar 10% pentru investiţii, însă potrivit calculelor profit.ro, măsura ar aduce la buget 2,2 miliarde de lei DOAR de la şase companii din energie.

Stoarcerea de profit se face şi în avans. Un proiect de lege al PSD ar permite statului să ia de la companiile la care e acţionar nu doar dividendele din acest an, ci şi pe cele corespunzătoare anului viitor.

Sumele din rezerve

Romgaz 3 mld. lei

Transgaz 1,2 mld. lei

Estimări deficit bugetar (2017)

FMI 3,7%

Comisia Europeană 3,6%

Limita maximă 3%

Pe circuitul parlamentar a intrat și un proiect iniţiat din zona PSD care permite firmelor de a distribui trimestrial jumătate din profit sub formă de dividende. Asta e măsura prin care statul va putea încasa dividendele care normal ar veni la anul. Și cea mai amuzantă prevedere este că acționarii sunt obligați să dea banii înapoi dacă au încasat prea mult. Și se poate ajunge la astfel de situații. De pildă, o companie poate să aiba profit două trimestre, dar în următoarele două să aiba pierderi și rezultatul consolidat să dea cu minus sau un profit mai mic decât dividendele distribuite.

Dar aceste intenții de modificare a legilor, prin care se scot rezervele din companiile de stat sau se ia anticipat dividendul, au ridicat puternic acțiunile pe bursă. Companiile energetice au fost în creștere puternică, tocmai în ideea că vor fi distribuiți mai mulți bani către acționari. Problema este că ele sunt drenate de bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri