Tehnologia 5G, tot mai aproape de România, va crea 250.000 de locuri de muncă

Data actualizării: Data publicării:
tehnologie 5g
Foto: Shutterstock

România are de azi Strategie națională pentru implementarea 5G. Experţii spun că azi că a pornit motorul celei de-a patra revoluţii industriale. O tehnologie nouă care îşi propune ca până în 2026 să aducă venituri de aproape 5 miliarde de euro şi să creeze 250.000 de locuri de muncă. Implementarea reţelei 5G este cu atât mai importantă cu cât tehnologia modernă face tot mai mult parte din vieţile oamenilor. Cele mai recente date arată că 75% dintre gospodării au acces la internet.

Odată cu intrarea pe piaţă a tehnologiei 5G totul se va schimba. Nu mai vorbim doar de clipuri video, ci şi despre o conectare mult mai rapidă în domenii precum agricultura, transporturile şi sănătatea.

Elena Ovreiu, Falcutatea de Inginerie Medicală: Monitorizarea în timp real va reduce costurile pentru că mutăm monitorizarea şi îngrijirea pacienţilor din spital acasă şi asta înseamnă o reducere a costurilor de spitalizare. De asemenea pot fi prevenite probleme de sănătate ale pacienţilor folosind inteligenţa artificială.

Serviciile clasice de voce şi SMS şi-au epuizat potențialul de creștere, sunt tot mai des înlocuite de servicii de mesagerie și voce instant, de internetul 2.0. Conexiunile care permit viteze mari la internet au ajuns să dețină o pondere de 85% din total. Raportat la numărul de locuitori, traficul de internet mobil a înregistrat o creștere de aproape 45% în prima jumătate a anului 2018, până la 2,3 GB/lună pe abonat. Şi tocmai pentru ca aceste ritmuri de creştere în internetul mobil să fie susţinute este nevoie de tehnologia 5G.

Valentin Popoviciu, vicepreşedinte DIGI | RCS & RDS: Vom asista la o explozie a traficului numai din consumul actual şi din noi terminale pe care utilizatorii în curând şi asta înseamnă că trebuie să facem ceva. Avem nevoie de noi tehnologii. Am pregătit reţele de fibră optică de mare viteză şi am pregătit reţele radio la fel foarte bine dimensionate pentru viitor. Însă, ceea ce ne lipseşte de acum încolo este că trebuie să avem un mediu de reglementare mai bun care să ne asigure că aceste reţele se vor dezvolta şi în viitor ca şi până acum.

Strategia Naţională pentru implementarea 5G în România îşi propune ca până în anul 2025 toate centrele urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaționale să fie acoperite cu noua tehnologie. De asemenea, pentru maximizarea beneficiilor socio-economice, vor fi 7 proiecte pilot, distribuite pe întreg teritoriul țării.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM: Operatorii ştiu ce au de făcut. Au mai făcut asta. Tocmai de aceea dialogul dintre noi şi ei este foarte important ca să se îndeplinească pe de o parte o licitaţie de succes pentru că vorbim de o resursă a României, spectrul, pe de altă parte resursele pe care operatorii le pun în mişcare astfel încât să realizeze aceste reţele necesare 5G.

Efectele implementării 5G se vor vedea în economia românească prin generarea de venituri de peste 4,7 miliarde de euro, prin crearea a peste 250 de mii de noi locuri de muncă și creșterea cifrei de afaceri in industrii inteligente de la 3,7 miliarde de dolari în 2020, la 9 miliarde de dolari în 2026.

Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM: Impactul pe care 5G-ul îl va avea asupra noastră, a tuturor va fi unul mult mai mare decât toate celelalte update-uri ale tehnologiei. Vorbim de a patra revoluţie industrială ceea ce ne va duce la dezvoltări ulterioare la care în mod sigur nu ne gândim acum.

La dezbaterea organizată de ANCOM au participat toţi operatorii de telefonie mobilă din România: Digi | RCS & RDS, Orange, Vodafone şi Telekom. Licitaţia dedicată operatorilor care vor să acceseze tehnologia 5G va avea loc în a doua jumătate a anului 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri