Comuna din România care va avea aeroport. Cui îi este destinat

Data actualizării: Data publicării:
avion de mici dimensiuni
Un avion de mici dimensiuni a aterizat fortat in judetul Iasi. Foto: Arhivă Digi 24

O comună din Vâlcea care are parc industrial şi încasează echivalentul unei jumătăţi de milion de euro anual din taxele plătite de firme face următorul pas spre statutul de metropolă. Primarul vrea să construiască un aeroport ca să atragă şi mai mulţi oameni de afaceri şi, implicit, mai mulţi bani la buget.

Comuna Budeşti este la cinci kilometri de Râmnicu Vâlcea şi la ani lumină de oraşul reşedinţă de judeţ. A reuşit în doi ani să devină cea mai mare zonă industrială din Vâlcea. 80 de hectare de teren au fost transformate în spaţii pentru birouri, fabrici şi sedii de firme. În cele peste 100 de societăţi comerciale din parcul industrial lucrează peste 3.000 de oameni.

Localnică: Are tineretul unde să muncească. Eu am 3 copii la firma asta.

În comuna Budeşti nu există şomeri şi nici asistaţi social. Primăria nu are de plătit. Doar încasează. Peste două milioane de lei pe an de la firmele din zona industrială. Banii sunt investiţi în modernizarea comunei.

Localnic: Să ştiţi că avem chiar de toate. S-a băgat apă, s-a făcut canalizarea.

Autorităţile locale vor însă şi mai mulţi investitori, aşa că s-au gândit la un aeroport. În locul păşunilor de acum va fi construită o pistă de 600 de metri lungime pentru avioane uşoare şi elicoptere.

Ion Vlădulescu, primarul comunei Budeşti: În primul rând ne va ajuta pe elicopterele SMURD. Şi sigur, va fi pentru avioane, cu siguranţă private, de mici dimensiuni. Considerăm că este o facilitate bună pentru judeţul Vâlcea.

Oamenii de afaceri din zonă sunt încântaţi de idee, chiar dacă până acum nu a fost schiţat nici planul aeroportului.

Gheorghe Vasile, administratorul unei firme de transport persoane: De la Vâlcea la Bucureşti, de exemplu, facem 4 ore. (Reporter: Şi cu avionul, elicopterul, în cât timp aţi reuşi?) Cred că 45 de minute.

Proiectul aeroportului Budeşti va fi gata în februarie anul viitor şi tot atunci vor şti autorităţile cât costă. Aerogara din comună va fi construită doar cu fonduri locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri