Motivul pentru care magazinele vor ieftini unele alimente

Data publicării:
cumparaturi magazin casa supermarket

Unele alimente vor fi vândute la preţ redus chiar şi cu două săptămâni înainte de termenul de expirare. E o schimbare pe care magazinele vor fi forţate prin lege să le facă, pentru că acum vând la preţ mai mic doar cu câteva zile înainte de expirare. Sunt noi reguli pentru a reduce rispa de alimente şi va apărea inclusiv obligaţia de a dona. În ciuda veniturilor mici pe cap de locuitor, România este una dintre cele mai risipitoare ţări din Uniunea Europeană, cu peste două milioane de tone de alimente aruncate anual la coş.

Vânzarea la preţ redus cu două săptămâni înainte de expirare va fi obligatorie pentru mărfurile care au termene de valabilitate cuprins între o lună şi şase luni.

Pentru alimentele care au termen de vlabilitate mai scurt, de genul laptelui, pâinii sau cărnii, ieftinirea trebuie făcută cu două zile înainte de termenul de valabilitate.

Legea pentru combaterea risipei alimentare care abia a intrat în vigoare impune de asemenea ca alimentele nevândute să fie donate către spitale, orfelinate sau cămine pentru bătrâni. Ar urma să fie creată online o bursă a alimentelor nevândute.

Magazinele şi distribuitorii vor fi obligaţi să se înscrie pe această bursă şi să ofere mărfuri.

Amenzile pentru firmele care nu respectă aceste reguli ajung până la 10.000 lei.

România iroseşte anul peste două milioane tone de alimente.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar putea veni cu propriile recomandări pe tema măsurilor de reducere a risipei de alimente la nivel comunitar - mai multe măsuri în această direcţie urmează să fie votate în Parlament. Ar putea fi redus TVA-ul la alimentele aproape de expirare, restricţiile privind donaţiile ar urma să fie ridicate, iar confuziile privind termenele de valabilitate vor fi rezolvate.

La nivelul UE sunt risipite, anual, aproape 90 milioane tone alimente, iar obiectivele Bruxelles-ului sunt de a reduce această cantitate la jumătate până în 2030.

În întreaga lume, sunt risipite peste 1,3 miliarde tone. Astfel, anual, ajung la coşurile de gunoi mărfuri estimate la peste 750 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri