Ordin de la Liviu Dragnea: să scadă tarifele la energie electrică şi gaze

Data publicării:
stalp energie electrica

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut ANRE scăderea preţurilor la energie şi gaze. O consecinţă, spune el, a dispariţiei taxei pe stâlp. Şeful Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei spune însă că eliminarea taxei se vede deja în facturile de energie electrică. În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta ar urma să scadă începând cu 1 mai.

Taxa pe construcţiile speciale, una dintre cele mai controversate măsuri legislative din ultimii ani, a fost eliminată din Codul Fiscal de la 1 ianuarie. Iar dispariţia ei ar trebui să ducă la scăderea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, consideră preşedintele PSD.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Ea a fost inclusă în preţ, într-un mod incorect după părerea mea, de către distribuitorii de energie şi gaze. Dispărând taxa pe stâlp, eu mă aştept ca factura la energie electrică şi gaze să scadă şi îl rog pe preşedintele ANRE să se preocupe şi să intervină imediat în acest subiect.”

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a precizat pentru Digi24 că taxa nu se mai regăseşte în facturile de energie electrică. „Începând cu 1 ianuarie, taxa pe stâlp nu a fost introdusă în tariful de energie electrică pentru că nu era prevăzută în Codul Fiscal, rezultând o reducere în tariful final de 1,9%, împreună şi cu alte reduceri ale tarifului de distribuţie", a spus şeful Autorităţii.

Însă, scăderea preţului gazelor naturale se va vedea abia peste trei luni. „La gaze naturale, această taxă se va exclude începând cu noul an gazier, care începe la 1 aprilie, întrucât tarifele se calculează şi rămân neschimbate pe perioada unui an gazier: 1 aprilie - 31 martie. Diferenţa încasată în perioada 1 ianuarie - 31 martie va fi cedată consumatorilor în următorul an gazier, prin reducerea tarifelor", explică Niculae Havrileţ.

Taxa pe stâlp a fost introdusă în 2014 de guvernul condus de Victor Ponta. Prevedea impozitarea construcţiilor speciale, pentru care nu se plătea impozit pe clădiri, cu 1,5% din valoarea contabilă. Din 2015, nivelul taxei a fost redus la 1%, după ce statul a încasat de trei ori mai mult decât a estimat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri