Paris vs. București. Care este diferența la alimente și salarii

Data publicării:
cos paine_shutterstock_432643918

Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. Un kilogram de unt este cu doar 33% mai scump în Paris decât în Bucureşti. Diferenţe ceva mai mari sunt în cazul pâinii şi al laptelui. Culmea, la 1900, situaţia era exact pe dos.

În 1900, un litru de lapte costa în București mai mult decât în Paris. În timp ce în târgurile din Capitală se vindea cu 38 de bani, în cele din capitala Franței costa cu 8 bani mai puțin. În anii 30, diferența crescuse la 3 lei și 43 de bani. Între timp, însă, lucrurile s-au inversat, iar acum locuitorii Bucureștiului cumpără lapte din hipermarket de patru ori mai ieftin decât parizienii. Ce-i drept însă și salariile noastre sunt cu mult mai mici”, relatează Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24.

Salariul minim în Franţa este de 1.498 de euro, adică aproape 6.900 de lei. Cu toate creşterile din ultimul an, în România salariul minim abia a ajuns la 1.900 de lei.

Painea însă a fost întotdeauna mai scumpă în Paris. Un kilogram costa în 1900 echivalentul a 38 de bani, cu 14 mai mult decât în București. În 1920, diferența ajunsese deja la 3 lei și 66 de bani. Zece ani mai târziu a crescut la aproape 6 lei și 70 de bani. Și cam acolo a rămas până astăzi, când același kilogram de pâine costa aproape 2 euro, adică peste 9 lei”, relatează Sebastian Perju, jurnalist Digi24 în Franța.

„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta să nu crească. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Deși s-au tot scumpit în ultima vreme și ouăle sunt mai ieftine în București decât în Paris. Prețul pe bucată este de două ori mai mic în magazinele de la noi decât în cele din capitala Franței, iar această diferență se păstrează încă din 1900. Untul este și el mai scump în Paris, decât în București, deși de câteva luni încoace conduce în topul scumpirilor”, relatează Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24.

Anul trecut preţul ouălor a crescut cu peste 43%, iar untul s-a scumpit cu aproape 23 de procente.

„Spre sfârşitul anului, când au venit sărbătorile... atunci au crescut binişor, nu o uşoară creştere. Acuma şi-a mai revenit un pic. Untul a crescut foarte mult atunci. Un pachet de unt ajunsese, din asta mai popular, mai normal, la 8-9 lei”, spune un consumator român.

„Din preţul de la raft, dacă scădem TVA, există o marjă de 25-40% din preţul acelui produs pe care şi-o opreşte comerciantul”, afirmă Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

„Un kilogram de unt costă în Paris echivalentul a 33 de lei, în timp ce pe rafturile hipermarketurilor din București poate fi găsit și cu 25 de lei. În 1930, în plină criză economică, francezii au plătit pentru unt și echivalentul în franci a 160 de lei. Prețul era mare și la Bucuresti - 120 de lei, de 45 de ori mai mult decât în 1900”, relatează Sebastian Perju, jurnalist Digi24.

„Cred că primăvara acesta va scădea preţul la unt. Pe de o parte se vor ieftini materiile prime dar să nu uităm de costurile mărite, energie, accize, RCA la camioane, taxele de drum, salariul minim pe economie, contribuțiile”, adaugă Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Toate acestea pot ajunge să cântărească şi 40% din costul total pe care îl are un producător din industria laptelui.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri