POS-ul, obligatoriu. Cui se adresează noua lege

Data publicării:
plata cu cardul

De la 1 ianuarie magazinele care au vânzări de cel puţin 123 de lei pe zi, trebuie să-şi instaleze terminale POS, astfel încât clienţii lor să-şi poată face cumpărăturile şi cu cardul. Vorbim de o investiţie ce poate ajunge şi la 1.300 de lei. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar ea se aplică şi instituţiilor publice care încasează taxe, impozite sau amenzi. Băncile au obligaţia să asigure toată infrastructura şi dotările necesare până la începutul lunii aprilie.

Nicoleta Brânzan şi-a deschis, în urmă cu 5 ani, un magazin alimentar în Coşoveni, la câţiva kilometri de Craiova. I-a mers bine, aşa că s-a dezvoltat. Acum are un minimarket în care poţi găsi aproape orice. De la 1 ianuarie, Nicoleta va trebui să monteze în propriul magazin un terminal POS, astfel încât clienţii să poată plăti şi cu cardul.

Nicoleta Brânzan, proprietar magazin: „O să ne conformăm că... asta este. Nu avem ce să facem. Sunt câteva costuri care implică această chestie... Bani nu prea sunt.”

George Anghel, Asociaţia de Plăţi Electronice din România: „Vorbim de câteva zeci de mii bune de comercianţi care ar trebui să adere la plata cu cardul. Dacă punem şi un terminal pentru fiecare şi înmulţim cu costul terminalului, între 200 şi 300 de euro, imaginaţi-vă cam despre ce sume vorbim... În mod cert sunt cu şase zeroruri.”

O investiţie greu de justificat pentru un magazin mic, de la ţară, unde oamenii fie nu au carduri, fie nu prea le folosesc.

Client:De-aia îmi vine pensia acasă să cumpăr cu bani, nu cu cardul. Eu nu mă descurc cu cardul.”

Nu doar comercianţii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie să aibă POS-uri, ci şi furnizori de utilităţi şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi şi penalităţi. Cine nu va respectă legea riscă să fie amendat. Iar amenzile pot ajunge şi la 50.000 de lei.

George Anghel, Asociaţia de Plăţi Electronice din România: „Venirea acestei legi în luna noiembrie înseamnă un termen foarte scurt rămas la dispoziţia autorităţilor publice care trebuie să-şi bugeteze această implementare. Cu siguranţă că întârzieri vor apărea.”

Tot de la 1 ianuarie, comercianţii pot să le permită clienţilor să retragă până la 200 de lei de pe card, direct în magazin.

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor: „Să ne imaginăm că un domn sau o doamnă de la sat ar avea card. Nu ştiu cum nu ar face să nu profite de tranzacţiile gratuite prin card, plăţile comerciale prin card, şi să ceară numerar.”

Numerarul îl va costa pe client 1% din suma retrasă. La 200 lei, asta înseamnă 2 lei. În România sunt peste 15,3 milioane de carduri şi sunt instalate aproape 149.000 de POS-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri