Rata anuală a inflaţiei, la cel mai mare nivel față de august 2013

Data actualizării: Data publicării:
Retailing Comes To Russia
Foto: Gulliver/ GettyImages

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna decembrie la 3,32%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-a scumpit cu 43,2% în ultimul an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmăriți în video explicații de la Dragoș Cabat - analist economic, Adrian Bența - consultant fiscal și Stelian Muscalu, jurnalist Digi24.

Sunt două lucruri care stau la baza creșterii inflației: majorările salariale care s-au făcut fără o corelare cu creșterea productivității, nu s-a produs mai mult, e aceeași masă de bunuri la care s-au consumat mai mulți bani. Mai mulți bani pentru aceeași cantitate de bunuri înseamnă scumpirea lor. Pe locul doi au fost majorările la carburanți și energie. Se reflectă în cotele tuturor bunurilor pe care le cumpărăm”, a spus Dragoș Cabat.

BNR e o institutie foarte serioasă dar nu are decât pârghii monetare. Să oprești un lanț de dezechilibru economic trebuie să aplici și politici macroeconomice bugetare: să stopezi consumul exagerat, să stopezi creșterile bugetare făcute doar pe bugete la care TVA vine de la consum. Noi avem un consum de bunuri produse în afara țării și toate aceasta se produc în lant. Deficitul comercial e în creșter. Până nu o să avem niște programe clare nu vom putea să oprim această spirală inflaționistă”, a spus Adrian Bența.

În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 3,23%, în creştere faţă de octombrie, când a fost de 2,63%, şi faţă de septembrie, când a fost 1,77%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în decembrie, în medie, cu 0,32%, comparativ cu luna noiembrie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,44%, în medie, faţă de luna noiembrie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,28%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%.

Comparativ cu decembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în decembrie 2017 cu 4,07%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,11%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,22%.

Faţă de luna decembrie 2016, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în decembrie 2017, la ouă (43,2%), transportul aerian (23,3%), unt (22,77%), energie electrică (12,2%) şi fructe proaspete (11,06%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în ultimul an, cu 5,85%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

În ultima prognoză, publicată în noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) a estimat că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 2,7% la finalul anului trecut, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Totodată, BNR a lăsat neschimbată prognoza de 3,2% pentru finalul anului 2018 şi a estimat un nivel de 3,1% pentru septembrie 2019.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri