Surpriză pe piața imobiliară din România. Orașul care a intrat în topul scumpirilor

Data actualizării: Data publicării:
Young couple in modern residential area
Foto: Guliver/Getty Images

După trei luni de scădere, luna lui Cuptor a încins prețurile apartamentelor. La București, metru pătrat a sărit de 1.300 de euro, iar pe locul doi, surpriză, este Iașiul. Timișoara, care era în topul scumpirilor, înregistrează acum o scădere. Un numitor comun există însă în toate marile orașe: cele mai căutate sunt locuințele din blocurile noi.

La nivel naţional, preţul metrului pătrat s-a majorat cu 2,7% și a ajuns la 1.249 de euro, cu maxima în Capitală, apoi la Iași, unde s-a ajuns la 1.037 de euro. Experții imobiliari nu se miră.

Daniel Crainic - director marketing: În oraşele mari din România există o nevoie mare de locuire. Nu există un fond de locuinţe suficient de mare care să satisfacă această nevoie.

La capitolul scăderi trebuie menționată Timișoara, cu un procent în minus, adică o medie de preț de 1.226 de euro metru pătrat, și Brașov. Indiferent cum ar fi, mulți dintre cei care au nevoie de casă o cumpără cu bani împrumutați din bancă. Așa că se gândesc bine înainte să se înhame la credit și de multe ori câștigă apartamentele noi.

-Sunt mai moderne decât cele vechi și le poți cumpăra făcute șI nu mai trebuie să le renovezi tu, să stai să mai investești alți bani.

La fel de adevărat este și că majoritatea blocurilor noi au un mare dezavantaj.

-Aș prefera un bloc vechi pentru că îmi doresc să fiu aproape de activitățile pe care le desfășor și în zona centrală nu s-au construit.

Alt aspect care trebuie bine cântărit este și tipul de credit luat.

Irina Chiţu - analist financiar: La creditele ipotecare găsim dobânzi fixe pe perioadă de 5 sau 10 ani. Principalul avantaj al programului Prima Casă a rămas avansul de doar 5%.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri