Cum a ajuns TVR aproape de insolvență

Data publicării:
tvr

Potrivit proiectului de lege depus la Camera Deputaţilor, televiziunea de stat are datorii atât de mari şi încasează atât de puţini bani, încât nu îşi va mai permite să plătească salarii. 2.500 de oameni sunt în schema de salarii a TVR-ului şi dintre ei, televiziunea va ajunge să poată plăti doar 350 - 400, adică doar 15% dintre angajați. Televiziunea a fost însă criticată în trecut pentru supradimensionarea personalului. Acum, din expunerea de motive a proiectului de lege, iese la lumină şi faptul că angajaţii nu erau doar mulţi, ci şi plătiţi poate mai bine decât poate TVR-ul să ducă.

Documentul oficial publicat de profit.ro arată că anul trecut televiziunea a avut cheltuieli de 160 de milioane de lei cu salariaţii săi, ceea ce înseamnă că în medie angajatul TVR câştigă undeva la 5.300 de lei brut pe lună.

În momentul de faţă TVR are de dat 770 de milioane de lei, iar cele mai mari datorii sunt tocmai către stat. Televiziunea Română trebuie să-i plătească Fiscului 460 de milioane de lei, adică 100 de milioane de euro. Şi nu s-a grăbit deloc să dea aceşti bani. Jumătate din sumă nu sunt taxele propriu-zise, ci penalităţi. Fiscul i-a permis să plătească restanţele eşalonat nu o dată, ci de două ori. Dar în ambele ocazii Televiziunea a pierdut facilitatea, fiindcă nu a respectat graficul de plată şi nu era în stare să achite dările curente, fără a mai fi vorba de a plăti din urmă.

TVR-ul a închis anul 2015 cu profit. E drept, mic, de 7 milioane de lei şi umbrit de pierderile cumulate din anii trecuţi, de aproape 700 de milioane. Dar e un profit care dă totuşi o umbră de speranţă. Pentru ce s-a făcut în trecut însă, se va plăti multă vreme.

Potrivit Irinei Radu, directorul TVR, anul trecut 20% din cheltuielile televiziunii au mers către plata datoriilor istorice, în vreme ce către achiziţia licenţelor de programe s-au dus doar 5% din bani. Proporţional, din cei 4 lei plătiţi ca taxă TV, spectatorul beneficiază de 0,2 lei. Citată de Agerpres, Irina Radu a arătat că TVR nu mai cumpără aproape deloc filme de patru ani de zile şi că dă la televizor ce se mai găseşte prin magazie.

Nu e totuşi o televiziune săracă. Chiar deloc. În Bucureşti, stă pe 7 hectare din zona Dorobanţi, teren care pe piaţă s-ar vinde cu circa minim 200 de milioane de euro. Pare însă că soluţiile vor fi căutate altundeva. Proiectul de lege privind insolvenţa TVR vorbeşte despre modificarea timpilor de publicitate, astfel încât televiziunea de stat să poate face la fel de multă reclamă ca televiziunile private, deşi faţă de acestea, TVR e finanţată şi prin taxa TV. În plus, şi taxa s-ar putea să crească. S-a vorbit în trecut despre o dublare, iar proiectul se lege bate monedă direct pe scumpirea taxei. Astfel că pentru greşelile TVR şansele sunt ca, în final, să plătească spectatorii. Mai mult, restructurarea s-ar putea să nu se facă la sânge. Dacă legea trece, administratorul judiciar nu va avea dreptul să se închidă studiouri din provincie şi nici să scoată din grilă programele pentru minorităţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri