Cum se manipulează bursele prin WhatsApp

Data publicării:
burse

Sistemele de mesagerie permit operaţiuni în afara sistemului de comunicare permis de bănci. WhatsApp e un mediu bun, atâta vreme cât mesajele sunt criptate şi nu pot fi interceptate. Iar atunci când se transmit informaţii sensibile există ceva şi mai bun, Signal. Utilizatorii au siguranța că mesajele sunt distruse automat după 5 secunde, suficient cât să fie dezvăluită o informație confidențială fără a exista o dovadă după aceea.

Pentru a complica și mai mult urmărirea mesajelor, unii folosesc aplicații în limbi străine, precum WeChat, rețea de mesagerie instant din China.

Potrivit Bloomberg, traderii au grupuri organizate pe WhatsApp în funcţie de portofolii, de interese, totul pentru a comunica chipurile eficient, dar de fapt mult dincolo de ceea ce este permis.

Toate sunt în afara regulamentelor. Autorităţile de supraveghere ale pieţelor financiare impun ca toate comunicaţiile, indiferent de suport, să fie arhivate pentru a fi consultate în cazul unor anchete.

Marile bănci, precum Goldman Sachs Citi sau Deutsche Bank, au regulamente interioare care interzic folosirea canalelor alternative de comunicare. Însă sunt reguli pentru liniştea autorităţilor. Încălcarea lor e tolerată, chiar dacă se mai fac controale inopinate. Săptămâna aceasta, un broker a primit o amendă de circa 46.000 dolari pentru furnizarea de date confidențiale pe WhatsApp.

Anul trecut, managerul unui fond de pensii a fost acuzat că a primit mită 180.000 dolari pentru că a folosit mesageria alternativă cu scopul de a evita monitorizarea.

Extinderea comunicării criptate ridică probleme uriaşe din perspectiva mersului pieţei. Manipularea devine foarte facilă - traderii pot să se organizeze şi să acţioneze concertat, fără a fi descoperiţi. În cazul anchetei de manipulare a dobânzilor s-a descoperit că jucătorii aveau un grup de chat în care îşi coordonau acţiunile. Situaţia a fost descoperită pentru că s-a găsit arhiva conversaţiilor, ceea ce ar fi imposibil în actualul context.

Iar în ultimii ani investigaţiile au dezvăluit numeroase manipulări din partea băncilor, făcute de traderi cu sau fără ştiinţa şefilor. În cazul manipulării dobânzilor au fost date sancţiuni de 9 miliarde de dolari, iar în cel al piţei valutare, amenzile au ajuns la 5,6 miliarde de dolari.

După criză, băncile din întreaga lumea au primit sancţiuni de 321 de miliarde de dolari pentru diverse încălcări ale regulilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri