De ce nu economisesc românii bani

Data publicării:
economii cuplu bani finante
FOTO: Shutterstock

Un studiu legat de finanţele populatiei arată că un român din 3 pune bani de-o parte. Iar trei sferturi îşi planifică din timp achiziţiile importante - precum cumpărarea unei maşini. 60 la sută dintre cei chestionați spun că ar vrea să economisească, iar 9 din 10 declară că reuşesc să îşi achite la timp datoriile.

Salariile sunt încă mici şi mulţi nu au luxul de a economisi, în acelaşi timp într-adevăr e vorba despre un anumit grad de educaţie financiară, mulţi îşi dau seama că nu putem să ne bazăm doar pe o pensie de la stat, important e să creştem rata de economisire. Dacă ai o locuinţă şi investeşti în asta şi asta e vorba de o economisire, îi creşti valoarea. Şi într-o perioadă în care dobânda la banca e relativ mică, pui banii ca să îi ai în siguranţa şi că e uşor să tranzacţionezi decât să te gândeşti la banii pentru viitor, crește economia atunci crește și rata de economisire”, spune Steven van Groningen, președinte de bancă.

„Un grup aparte au fost cei din oraşele mici, cu privire la datorii faţă de restul României. Avea datorii era considerat într-o măsură mai mare un comportament responsabil”, spune Barbu Mateescu, sociolog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri