De unde poţi lua bani pentru a începe o afacere? Împrumutul care trebuie evitat

Data publicării:
bani lei salarii

Este întrebarea pe care şi-o pun toţi cei care vor să devină antreprenori. Sergiu Neguţ, angel investor, spune că primii bani vin întotdeauna de la familie. El mai spune că băncile acceptă rar să finanţeze afaceri la început de drum, iar împrumuturile de la stat nu sunt recomandate.

Sergiu Neguț, angel investor: Întotdeauna primii bani vin de acasă, de la prieteni, sunt mai degrabă niște împrumuturi. Bani vin și de la clienți.

Oferta băncilor pentru start-up-uri... îți trebuie bilanțul de anul trecut. E foarte subțire oferta băncilor pentru aceste companii. Îmi pun problema, ca bancă, cam cât la sută trebuie să iau dobândp dacă 20% din companiile cărora le-aș da împrumut falimentează. Nu mai interesează împrumut cu genul ăla de dobândă.

Granturile au o mare problemă. Intră în paradigma în care trebuie evaluate după niște criterii obiective. În business, criteriile astea tind să devină... transformăm planul asta de afaceri pe care trebuie să îl prezinte compania într-un fel de referat de la facultate, în care dacă iei peste 9.20 ai trecut exeamenul și îți iei banii. Antreprenoriatul nu este despre a puncta cele 27 de căsuțe și a-ți ieși media la cele 7 capitole la care ești punctat peste 9.20. Businessul e mult mai pragmatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri