Amendă record pentru cartelul contoarelor

Data publicării:
contoar

Amendă record dată de Consiliul Concurentei, aproape 16 milioane de euro. E recordul anului trecut pentru cinci firme care instalau contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică. Sancţionaţi sunt şi un distribuitor şi furnizor de curent.

Potrivit inspectorilor de concurenţă, companiile şi-au împărţit licitaţiile organizate de distribuitorii de energie pentru achiziţia de astfel de echipamente. Inspectorii acuză şi că angajaţi ai Electrica s-ar fi consultat cu aceste firme atunci când au întocmit caietele de sarcini pentru licitaţii. Efectul a fost creşterea artificială a preţurilor la contoare, iar costurile se regăseau în facturile plătite de toţi consumatorii.

Consiliul Concurenţei a recomandat Autorităţii de Reglementare în Energie să verifice impactul acestor înţelegeri în facturi. A fost o înţelegere care s-a întins pe perioadă de opt ani.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost deschisă în 2015 şi a vizat iniţial 7 firme, însă una dintre ele a cooperat cu inspectorii şi a scăpat de amendă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Vrem să recuperăm și prejudiciul cauzat clienților și atunci discutăm cu Autoritatea de reglementare, ANRE, ca în viitor în calculul tarifului de distribuție să facă o reducere astfel încât să se recupereze paguba generată prin aceste trucări de licitație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri