Companiile petroliere se uită spre mașinile electrice

Data publicării:
conducta de petrol
Israel reia livrarea de combustibil către Fâşia Gaza. Foto: Gulliver/GettyImages

Companiile petroliere riscă să fie aruncate într-o spirală a morţii de maşinile electrice, avertizează agenţia de rating Fitch. Iar bateriile din ce în ce mai performante vor lovi în producătorii convenţionali de electricitate pe bază de cărbune, gaz şi păcură. Chiar dacă va mai dura ceva până când maşinile electrice le vor înlocui pe cele cu ardere internă, investitorii s-ar putea grăbi să scape de acţiunile giganţilor petrolieri. Pentru Chevron, Exxon sau Shel, singura soluţie ar putea fi să devină producători de energie verde. Şi deja au început să facă investiţii în acel sector.

Potrivit agenției de rating Fitch, companiile petroliere ar putea fi afectate de simpla idee că automobilele care folosesc benzina și motorină ar putea fi înlocuite definitiv de automobile electrice.

Renunțarea la motorul cu ardere internă nu duce automat la o eliminare a cererii de hidrocarburi. Curentul care alimentează mașinile electrice poate fi generat și de resurse subterane, mai ales de gazul natural.

Însă și centralele energetice convenționale sunt amenințate de noile tehnologii. Energia curată produsă de turbinele eoliene și de panourile fotovoltaice va putea fi fi stocată în baterii tot mai performante de mare capacitate. Iar atunci când vântul și soarele nu vor bate suficient de tare, nu va mai fi necesară activarea unor centrale convenționale, ci va fi folosită electricitatea pusa la adăpost de baterii.

Cei de la Fitch spun că, în așteptarea acestor transformări tehnologice, investitorii vor încerca să își reducă expunerea pe companiile petroliere și pe cele de utilități convenționale. Vor renunța treptat la acțiunile acestor grupuri și vor înceta să le mai cumpere obligațiunile.

Astfel, giganți precum Chevron, Exxon sau Shell ar putea avea dificultăți în atragerea finanțării în următoarele decenii.

Din miliardul de mașini care circulă pe străzile lumii, doar 1,2 milioane sunt electrice, iar renunțarea la motoarele cu ardere internă nu se va produce peste noapte.

Fitch consideră însă că investitorii nu vor aștepta ziua în care noile tehnogii vor acapara complet piața energetică, ci vor încerca să parieze cât mai rapid împotriva vechilor tehnologii, aflate pe cale de dispariție.

Companiile petroliere sunt conștiente de această evoluție și încearcă să devină la rândul lor jucători mari pe piața energiei verzi.

Grupul francez Total a cumpărat Saft, un producător de baterii, iar gigantul British Petroleum încearcă să își întărească prezența în sectorul eolian.

Exxon și Shell sunt alte două companii care au investit în uitimii ani în energia regenerabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri