„Criză energetică” doar în declaraţii

Data actualizării: Data publicării:
bec lampa curent - GettyImages - 28 sept 15
Foto: Guliver / GettyImages

Alerta de criză energetică anunţată astăzi de Guvern vine cu declaraţii şi cifre contradictorii de la autorităţi. Calculele ministrului Energiei despre rezervele de cărbune şi consumul de gaz natural sunt contrazise de companiile din domeniu. Dacă ne luăm după ele, criza stocurilor despre care vorbea ieri Cabinetul Grindeanu nu mai pare atât de aproape.

Confruntat cu vârfuri istorice de consum la gaze şi electricitate, ministrul Energiei făcea ieri un anunţ neaşteptat.

„Stocurile de cărbune la centralele termoelectrice ne-ar asigura o durată de funcţionare de doar patru zile”, spunea ministrul Toma Petcu.

Complexul Energetic Oltenia arăta însă în aceeaşi zi că rezervele trec de 800.000 de tone, dublu faţă de cât anunţase Guvernul.

Domnul ministru considera stocuri, dar greșit, numai stocurile din termocentrale. Stocul total al Complexului înseamnă stocurile totale de la cariere și termocentrale”, explică Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

O altă referire era legată de rezervele de gaz natural, iar în acest caz situaţia este mai gravă decât a prezentat-o ministrul Energiei.

În această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale, de 38 de milioane metri cubi”, spunea Toma Petcu.

Transgaz îl contrazice însă. Ieri, când făcea ministrul declaraţia, cantitatea de gaze din conducte scăzuse până la 33,6 milioane de metri cubi.

Totul a culminat cu anunţul făcut de Ministerul Energiei: criză iminentă. Deşi cu două zile înainte, când Transelectrica vorbea despre o posibilă lipsă de energie, autorităţile păreau liniştite.

Lucrurile sunt, să zicem noi, sub control, nu ne aşteptăm la situaţii deosebite”, spune Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Printre motivele invocate pentru introducerea alertei găsim altă cifră controversată: în comunicatul Ministerului Energiei se vorbeşte despre un debit al Dunării de 1.800 metri cubi pe secundă, mult sub cifra raportată de hidrologi: 2.250.

Potrivit Hotărârii de Guvern, situaţia de criză energetică ar putea fi în perioada 16 ianuarie-15 februarie din cauza temperaturilor scăzute. În acest caz termocentralele alimentate cu gaz vor folosi păcură, exporturile de energie trebuie limitate, iar industria va fi oprită de la folosirea energiei, pentru a satisface cu prioritate consumul populaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri