Energia verde nu ascultă de Trump

Data actualizării: Data publicării:
panouri

Economia mondială se pregăteşte pentru o nouă criză, după cea financiară din anul 2008. Ieşirea Statelor Unite din acordul de la Paris privind reducerea emisiilor poluante, va provoca un cutremur pe una din cele mai expansive pieţe globale: cea a energiei regenerabile, iar mişcarea se va resimţi până În România. Despre aceste efectele au vorbit pentru Digi24 specialiştii tineri din domeniu, adică cei care vor lua deciziile în următorii ani în funcţie de schimbările la nivel mondial.

În ultimii ani, România a încurajat puternic investiţiile în energia verde. O schimbare a strategiei la nivel global ne-ar afecta direct.

George Constantin, reprezentant Consiliul Mondial al Energiei: În România avem 800 de companii înregistrate strict ca producători de energie regenerabilă, am avut în perioada de boom 26.000 de angajaţi în acest domeniu. Investiţiile în domeniul energiei regenerabile se ridică La 7-8 miliarde de euro în ultimii 6 ani.

Tinerii arhitecţi şi cercetătorii în energie au construit cu 350.000 de euro un adevărat laborator de invenţii: o casă independentă Energetic, finanţată de companii private.

Alexandru Oprea, specialist EfdeN: Avem o aplicaţie prin care putem vedea în timp real ce se întâmplă în pereţi. În partea din stânga este sistemul de încălzire şi răcire, iar în dreapta sunt nişte plăci care schimbă starea de agregare în funcţie de temperatură. Adică, înmagazinează căldura în exces şi o eliberează dacă temperatura din casă scade. Casa inteligentă are şi alte secrete.

Ne arată straturile din pereţi. Dând click pe fiecare dintre ele putem afla mai multe detalii despre fiecare material în parte. Aici este vată, structură metalică şi rigips.

Turbinele eoliene, panourile solare, centralele pe bază de biogaz s-au transformat în afaceri de sute de miliarde de dolari.

În zece ani, investiţiile în energia nepoluantă au crescut de aproape șapte ori, dar anul trecut s-a remarcat o reducere, similară cu cea din anii crizei financiare.

Însă, companiile cu interese uriaşe în acest domeniu vor duce o adevărată luptă cu politica americană a preşedintelui Donald Trump, spun tinerii specialişti români.

Mihai Toader-Pasti, specialist energie regenerabilă: Relaţia României cu Uniunea Europeană este mult mai puternică decât cea cu SUA. Cred că problema în cazul nostru va fi de politici la nivel naţional. Suntem în aceeaşi sutuaţie în care eram şi înainte de criza financiară, în care nu ştim ce înseamnă consecinţele şi, mai grav, cum să le reparăm ulterior.

Vîrful de lance va fi Germania care îşi propune să ajungă în 2020 la o capacitate de producere a energiei 100% din surse regenerabile. Ţările nordice conduc în clasamentul maşinilor electrice. Norvegia are una din trei maşini pe baterii, iar din 2025 vrea să vândă doar maşini nepoluante. Cu toate astea, cea mai mare piaţa pentru maşini electrice este cea americană. Cu peste 400.000 de autoturisme deja vândute.

Producătorii maşinilor electrice vor fi printre cei mai afectaţi de decizia Statelor Unite de ieşire din acordul de la Paris. În România acest domeniu este abia la început. Avem aproximativ 1.000 de maşini electrice şi hibrid, şi mai puţin de 100 staţii de încărcare.

Statul român acordă un tichet de 10.000 de euro pentru cei care vor să cumpere maşini electrice. Pe de altă parte, producerea energiei electrice din surse regenerabile a fost frânată în ultimii ani: numărul şi cota de certificate verzi au fost reduse faţă de promisiunile iniţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri