Proiectul privind plafonarea prețului gazelor a fost retras. Ce spune Teodorovici

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici psd ro

Plafonarea preţului gazelor la producători a dispărut de pe site-ul Ministerului Finanţelor, unde fusese postată, doar cu titlu de informare, în urmă cu două zile. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că nu e o retragere din greşeală a proiectului.

Eugen Teodorovici: Am scos de pe site și vom discuta despre un astfel de subiect când cu toții vom fi pregătiți.

Reporter: Când se așteaptă discuția?

Eugen Teodorovici: N-o să vă spun curând, o să vedem asta.

Reporter: Estimativ?

Eugen Teodorovici: Poate să dureze și ani de zile, nu știu.

Reporter: Totuși...

Eugen Teodorovici: Când o fi gata. Când o să înțelegem ce înseamnă să ai concurență pe piața reală, să înțelegi de ce am fi vrut să facem asta și multe altele, dar mă opresc aici.

Reporter: Câteva detalii?

Eugen Teodorovici: Nu întru în detalii.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat miercuri seară pe site-ul Ministerului Finanţelor, preţul de producţie internă al gazelor urma să fie plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.

Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din altă ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus joi Teodorovici.

În replică, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut că plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă a României reprezintă „o prostie” şi „un populism ieftin”, care se va întoarce împotriva cetăţenilor.

Fondul Proprietatea a reacționat, de asememenea. Potrivit instituției, o astfel de hotărâre ar încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

FP a avertizat că independenţa energetică a României ar fi pusă în pericol, iar ţara s-ar putea afla în situaţia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preţuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.

Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu şi posibil şi a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuţiilor industriei de gaze la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea, publicat înainte ca proiectul de HG să fie scose de pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Citiți și:

Explicații Business Club: De ce vrea Guvernul plafonarea prețului la gaze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri