Strategia energetică | Mai puțin gaz, mai multă electricitate

Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964-2

În următorii 15 ani am putea fi nevoiţi să înlocuim gazul cu energia electrică, pentru a ne încălzi, spune, într-un interviu pentru Digi24, ministrul Energiei. După un an în care peste 300 de specialişti au scris strategia energetică a României pentru următoarele decenii, primele măsuri trebuie aplicate chiar de următorul executiv, spune Victor Grigorescu. Iată care sunt direcţiile într-un domeniu ce valorează peste 30 de miliarde de euro.

România are, pe hârtie, o capacitate de a produce peste 20.000 de megawați-oră de energie electrică. Din păcate, acum doar jumătate din aceste resurse sunt folosite. Iar perspectivele sunt şi mai sumbre.

Avem un număr important de capacităţi de producţie care în următorii 15 ani vor ieşi din uz. Vorbim de 5.000 de megawați. Investiţiile se pot cifra între jumătate de miliard şi un miliard de euro anual. Toate aceste investiţii se vor regăsi într-o creştere graduală în următorii 15 ani a preţurilor la energie”, spune ministrul Energiei.

Tot de o creştere a preţului vom avea parte şi la energia produsă de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, considerate prioritare în strategia Guvernului. Energia nucleară ar trebui să coste dublu faţă de acum, adică peste 80 de euro pentru un megawatt-oră, pentru ca proiectul să fie rentabil pentru investitorii chinezi.

Ne propunem o dezvoltare a sectorului nuclear. În mod cert, această pondere a cărbunelui nu va mai fi de maniera asta, se va diminua”, spune Victor Grigorescu.

Strategia mizează pe centrale noi de producere a energiei electrice din două motive: resursele de gaze şi petrol sunt în scădere şi ne mai ajung pentru cel mult zece ani. În plus, consumul de energie electrică, mai ales în locuinţe, va creşte în anii următori.

Cu siguranţă că există o tendinţă sau o tentaţie de a folosi energia electrică în viitor mai mult. Fie că vorbim de electromobilitate, de maşini electrice, fie că vorbim de încălzirea pe electric. Acum gazul este mai ieftin, dar este şi o problemă de evoluţie tehnologică. Adică de automatizarea electrocasnicelor şi de integrarea lor într-o mică reţea”, spune ministrul.

Ministrul Energiei spune că statul va încerca să privatizeze pe Bursă cât mai mult din companiile unde are acţiuni, pentru a face rost de bani pentru investiţii.

Statul ar putea să continue să facă acest lucru. De ce? Pentru că ar putea să suplinească nevoia de capital”, spune Victor Grigorescu.

Deşi strategia cere investiţii în producerea de energie fără emisii poluante, din 2017 centralele regenerabile noi nu vor mai primi certificate verzi, spune ministrul. Consumatorii vor plăti certificate verzi doar pentru centralele care există deja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri