102 taxe eliminate în 15 zile

Data publicării:
dragnea

Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate legea care îl are ca principal iniţiator pe liderul PSD Liviu Dragnea şi care prevede desfiinţarea a 102 taxe. Proiectul a stat doar 15 zile în Parlament, ceea ce reprezintă, cel mai probabil, un record de eficienţă pentru o iniţiativă legislativă. A fost înregistrat pe 10 octombrie. Pe 14 octombrie, a fost dezbătut în comisii la Senat, a primit raport pozitiv şi a fost adoptat de plen. Pe 25 octombrie, a fost adoptat de deputaţi fără nicio împotrivire.

Liviu Dragnea îi acuză pe preşedinte şi premier că sunt agenţi electorali ai Partidului Naţional Liberal pentru că atacă proiectele PSD.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „În această sală, pe acest loc, anul trecut statea domnul Dacian. De acolo, din colţ, Codrin Ştefănescu l-a întrebat dacă va rămâne premier tehnocrat sau se va implica în campanie şi a spus că nu. Asta înseamnă că e mincinos. Klaus Iohannis, la fel de mincinos, pentru că ne-a garantat că avem premier tehnocrat.”

Supărarea preşedintelui PSD a fost iscată de anunţul Guvernului că proiectul pe care l-a iniţiat Liviu Dragnea şi care elimină multe taxe ar putea fi contestat la Curtea Constituţională.

Dacian Cioloş, premierul României: „Eliminând taxele respective înseamnă mai multă presiune pe buget, ceea ce se poate traduce, în câţiva ani de zile, într-o creştere a impozitelor.”

Legea care elimină taxele a fost votată in unanimitate. Liberalii au fost şi ei de acord deşi au criticat vehement renunţarea la taxa radio-tv. Liviu Dragnea a explicat că eliminarea acesteia va fi amortizată prin alocarea unor fonduri de la bugetul de stat.

Pe lângă taxa radio-tv, legea elimină şi 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară pentru eliberarea paşaportului, plus 20 de la Registrul Comerţului. Dacă proiectul adoptat de Parlament va fi promulgat, vor dispărea şi 22 de taxe pentru modificarea actelor şi 13 extrajudiciare de timbru.

Taxe anulate

- taxa radio-tv

- timbrul de mediu

- 20 de taxe de la Registrul Comerţului

- 33 de taxe consulare şi de cetăţenie

- taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului

- 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor

- 13 taxe extrajudiciare de timbru

Statul rămâne fără un miliard şi jumătate de lei dacă nu mai încasaează aceste sume, spun reprezentanţii Guvernului. Oamenii de afaceri avertizează că astfel de măsuri fiscale luate în an electoral se pot întoarce împotriva românilor.

Ionuţ Simion, preşedintele AmCham: „Omul de rând se uită şi spune: plătesc mai puţine taxe, dar el nu se gândeşte că aceşti bani trebuie să vină de undeva... Se unde? De la agenţii economici! Iar agentul economic trebuie să spună: majorez preţul bunurilor şi serviciilor.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri