Adevărul scandalos despre venituri şi pensiile speciale. Analist financiar: Tudorel Toader câştigă mai mult decât Emmanuel Macron

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Taxa pe toate pensiile mai mari de 10.000 de lei este doar pentru a testa opinia publică, întrucât o astfel de măsură va afecta un număr infim de pensii, a declarat la emisiunea "În faţa ta" de la Digi24, Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari. 

Pensiile speciale nu sunt corelate cu proporţionalitatea contribuţiei, nu sunt justificate de meritele, de verticalitatea şi profesionalismul acestor oameni. Vedeţi prin comparaţie, fostul ministru al justiţiei câştigă mai mult decât Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Măsura cu impozitul progresiv asupra pensiilor speciale este pentru a testa opinia publică şi pentru a fi în asentimentul opiniei publice în apropierea unor alegeri. Se aruncă în piaţă o măsură de impozitare progresivă a acestor pensii la un plafon foarte ridicat, 10.000 de lei.

Va fi un număr infim de pensii, care vor fi atinse”, a explicat Iancu Guda.

Analistul financiar a vorbit şi despre situaţia critică în care se află Guvernul, care trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%.

Avem deficit deja înregistrat de 14 miliarde doar la primele 5 luni, plus legea pensiilor încă 8 miliarde. Acele 7 miliarde şi această gaură erau nişte estimări.

Problema e că România cheltuie mai mult decât încasează.

După părerea mea, gaura este tot deficitul, nu doar rectificarea.

Tu faci pierderi de 1,1 miliarde de roni la CFR şi speri că rezolvi problema asta cu biletele gratuite la studenţi

Ai pierderi de 14 miliarde deficit, plus 8 miliarde legea pensiilor şi crezi că prin impozitarea unui număr infim de pensii speciale rezolvi. Ştim doar că per total statul cheltuie 9,5 miliarde de roni pentru pensii speciale. Este enorm, adică 10% din totalul cheltuielilor de personal, cam 100 miliarde, în aparatul public”, a menţionat Iancu Guda.

Guvernul pregătește o decizie cu impact major asupra administrației publice și nu numai

Neagă orice criză, dar Executivul vrea să reducă drastic din cheltuielile statului, iar Ministerul de Finanțe pregătește un veritabil pachet de măsuri de austeritate care va fi adoptat în următoarele săptămâni.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Printre cei care vor fi vizați de această măsură se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii curții de conturi și personalul auxiliar din instanțe. În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10 000 de lei.

Totodată, un proiect de lege depus de senatorul PSD Liviu Pop prevede impozitarea cu 90% a sumelor ce depășesc 10.000 de lei din pensia lunară. Sumele de până în 10.000 de lei din pensia lunară sunt impozitate cu 10%, potrivit aceluiași proiect aflat în lucru la Comisiile din Senat.

Citiți și:  Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor. De la 1 septembrie crește punctul de pensie

Klaus Iohannis: Pensiile sunt prea mici. Premierul m-a asigurat că sunt bani

Reacție nervoasă a ministrului Muncii, întrebat la Digi24 dacă România e în criză

Guvernul trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei ca să acopere gaura din buget, dar promite primarilor 1,5 miliarde

Cât ne costă pensiile speciale ale primarilor. „Toți ceilalți primari au decedat. Eu sunt ultimul în viaţă. Unde e paguba?”

Studenții își pot pierde bursele pe perioada verii și călătoriile cu trenul gratis

Câteva dintre măsurile economice vizează studenții. Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele studenților care pe perioada verii nu muncesc. Mai exact, în cele 3 luni de vacanță, studenții care nu au un job, fie el și part-time, nu vor mai primi burse de merit. De asemenea, Teodorovici va propune limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual.

Sporurile pentru condiţii periculoase ale funcţionarilor publici vor fi stabilite în sumă fixă

Este vorba de sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici. Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Surse din guvern au explicat că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale, motiv pentru care Guvernul vrea să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât sporurile să nu crească odată cu salariul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri