Președintele Fiscului, dat în judecată de angajați

Data actualizării: Data publicării:
logo anaf crop

Angajații din direcțiile regionale ale Fiscului sunt nemulțumiți că Executivul nu le-a crescut salariile cu 5 la sută și se pregătesc de proteste spontane. 

ACTUALIZARE.  Reacţia conducerii ANAF:

Această ordonanță a intrat în vigoare în septembrie, însă până acum cei 17 mii de funcționari ai ANAF din teritoriu, adicã 65% din totalul angajaților Fiscului, nu au beneficiat de prevederile ei. Este o lege care ar fi putut duce la creșteri salariale medii de 5%. Problema ar fi la interpretarea acestei legi - spune conducerea ANAF. Oficialii ANAF spun că au toată disponibilitatea să acorde aceste drepturi salariale prevăzute de lege, dar pentru că există neclarități privind aplicarea legii, s-a luat decizia de a solicita asistență din partea Curții de Conturi.

„Avem toată disponibilitatea acordării drepturilor salariale prevăzute de lege, dar pentru că există neclarităţi privind aplicarea acesteia, s-au făcut demersuri oficiale pentru a obține clarificări de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice şi Agenţia Națională a Funcționarilor Publici. Pentru a se asigura corectitudinea alocării fondurilor publice, s-a luat decizia de a solicita şi asistenţa Curţii de Conturi”. (sursa: ANAF)


 

Angajaţii Fiscului îşi dau şeful în judecată. Spun că se aşteptau să fie eliminate inechităţile salariale, ceea ce nu s-a întâmplat. 17 mii de funcţionari dintr-un total de 26 mii încă aşteaptă să se aplice ordonanţa prin care sunt eliminate discrepanţele între salarii.

Decizia de a trece la proteste vine după ce discuțiile pe care le-au avut cu șeful ANAF, joi după-amiază, au eșuat, a precizat la Digi24 Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

C0municatul SNFP:

„Membrii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, SNFP, din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele ANAF, demers motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016, precum și de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaților din structurile teritoriale ale finanțelor publice.

Subiectivismul în aplicarea legii, într-o țară membră UE și condusă, după cum ne plăcea să spunem până astăzi, de tehnocrați, nu este asumat și agreat de finanțiști, punându-se astfel un mare semn de întrebare asupra obiectivității administrării fiscale.

Facem apel la Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloș, ca autoritate responsabilă în înlăturarea derapajelor de la legea pe care însuși Guvernul a aprobat-o, să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înțelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor.

Precizăm faptul că organizația noastră a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe funcții publice similare, motiv pentru care ne vedem obligați să ne folosim de toate mijloacele sindicale în vederea aplicării actului normativ aprobat de Guvern”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri