Rectificare bugetară: Ministerele care primesc cei mai mulți bani. De unde se taie

Data actualizării: Data publicării:
bani lei salarii

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat sumele pe care le primesc unele ministere la rectificarea bugetară. Sunt și ministere care pierd bani, în primul rând Dezvoltarea și Transporturilor. Acestea nu au putut cheltui sumele alocate.

Ministerul Agriculturii primește cei mai mulți bani în plus – 1,7 miliarde de lei, urmat Ministerul de Interne, cu 1,1 miliarde lei.

Ministerul Sănătății primește 207 milioane de lei, Ministerul Muncii – 95,5 milioane, Ministerul de Finanțe – 426,6, Ministerul Justiției – 357 milioane de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri – 247,9 milioane de lei, Ministerul Public – 203,5 milioane de lei. SRI primește în plus 298 milioane de lei.

În multe dintre aceste cazuri, sumele sunt necesare pentru plata drepturilor salariale, în condițiile în care au crescut salariile și pensiilor multor categorii de angajați.

Pierd bani Ministerul Transporturilor, cel al Dezvoltării, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Fondurilor Europene.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a spus ministrul Finanţelor. Cât privește situația de la Ministerul Apărării Mișa spune că sunt bani pentru salarii, dar norma de hrană nu se mai plăteşte în avans.

Citește aici explicațiile senatorului PNL, Florin Cîțu, privind imposibilitatea unei rectificări bugetare pozitive, după cum a anunțat ministrul de Finanțe. Cîțu a amenințat zilele trecute cu o comisie de anchetă care să cerceteze rectificarea, dacă această rectificare va fi pozitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri